Μαΐου 28, 2010

Οι υπέροχοι επτά

Posted in ταινίες tagged στις 2:22 ΜΜ από elzin


Magnificent Seven! Και οι Επτά Ήταν Υπέροχοι ! Γουέστερν 1960

Έχοντας αγανακτήσει από τις συνεχείς επισκέψεις ληστών, οι οποίοι τους στερούν όλα σχεδόν τα αγαθά, οι κάτοικοι ενός μεξικανικού χωριού αποφασίζουν να ζητήσουν προστασία. Τρεις από αυτούς ταξιδεύουν σε κοντινή πόλη των συνόρων και επιστρέφουν με επτά πιστολέρο, που δέχονται να τους βοηθήσουν. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Στάρτζ

Οι 7 σαμουράϊ ή 12 μάλλον,που ήταν υπέροχοι στο ρόλο τους με τα ψάθινα καπέλα τους,βοηθώντας τους κάτοικους ενός χωριού να απελευθερωθούν από τους άρπαγες ληστές που τους καταΔυΝάσΤευαν και τους έπαιρναν τον κόπο τους. Τους έπιναν κυριολεκτικά το αίμα.

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ειναι ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.
και η ταινία αριστούργημα.
Επίκαιρη και προφητική,όλοι οι χαρακτήρες παρόντες, τα συναισθήματα ,τα διλήμματα,οι αξίες και ανάγκες τους και οι επιλογές τους. Ο Τηλέμαχος, νέος και περήφανος,παρορμητικός και ενθουσιώδης ,έκανε τα πάντα για να πολεμήσει μαζί τους.πανέτοιμος για δράση. Ερωτευμένος στο τέλος γυρίζει πίσω για χάρη του κοριστιού.Ο Κάθε Καλβέρα τελικά, σε κάθε εποχή ανησυχεί που το παγκάρι της εκκλησίας δεν γεμίζει από τον οβολό των πιστών, Διαπιστώνοντας ότι ΄΄ ΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΒΑΤΑ΄΄.΄΄ΣΥγχωρεί τους πολεμιστές,που προδόσανε οι ίδιοι οι αγρότες που τους καλέσανε, και τους αφήνει να φύγουν. Αυτοί όμως επιστρέφουν και αποδεικνύεται το μοιραίο του λάθος.
Απορεί και αναρωτιέται ΄΄ γυρίσατε πίσω γι΄αυτό το χωριό;ΓΙΑΤΙ,ΓΙΑΤΙ ;;;.
O Κρίς τον κοιτάζει σιωπηλός……. σχόλιο από την Κλειώ

Οι καλές ταινίες, στον αφηρημένο πυρήνα τους οξύνουν πάντα την αντίληψη και τα θέματα τους είναι διαχρονικά μαζί με τις έννοιες που επεξεργάζονται, υφαίνουν και ξηλώνουν.Οι υπέροχοι επτά είναι επανέκδοση των 7 σαμουράι. Ο Κουροσάβα κάποτε δήλωσε ότι γύρισε τους «Επτά Σαμουράι» γιατί ήθελε να σκηνοθετήσει μια ταινία «τόσο διασκεδαστική, ώστε να μπορεί κάποιος να τρώει την ώρα που τη βλέπει»!!!
Συμπυκνωμένοι στοχασμοί σε μεστούς θαυμάσιους διαλόγους με θέμα την εξουσία του Καλβέρα να λυμαίνεται τα πάντα και ένα χωριό να αντιστέκεται.Ο νεαρός “Τηλέμαχος” προστατεύεται από τον Κρίς που έχει δει πολλούς «νέους και περήφανους» … στα νεκροταφεία. Αποκαλεί ΄κότες ¨ τους χωρικούς και αναρωτιέται φωναχτά “αν αξίζει τον κόπο να πολεμήσει κάποιος για αυτούς”, κερδίζοντας τον τίτλο των 7.Ο γέρος, που παραμένει έξω των τοίχων του χωριού, βαριέται τις συζητήσεις για τα λιπάσματα και έχει πάψει να ενδιαφέρεται για τις γυναίκες από τα 83 του! Τους συμβουλεύει και τους τονίζει πως αν δεν ξέρουν να πολεμούν… θα πεθάνουν.Όλοι οι χαρακτήρες και οι αμφιταλαντεύσεις οι σκέψεις τους σε λεπτή εύθραυστη ισορροπία περνούν από τα πλάνα της ταινίας.

«Δεν είσαι το μόνο κοροΐδο» λέει, ο ομιλητικός Βεν στον ολιγόλογο Κρις, «που συμπάθησες τους αγρότες και σκέφτηκες να μείνεις μαζί τους έχοντας γνωρίσει την ερημιά του πολεμιστή πιστολιέρο».Ρίχνει ένα θαυμαστικό βλέμμα κυνηγού στις όμορφες «Ναυσικές» που πλένουν στο ποτάμι τα ρούχα ρυθμικά και λικνιστά.«Νομίζετε πως τα χαρακώματα μπορούν να μας κρατήσουν έξω από το χωριό»;Περιαυτολογεί ο δυνάστης Καλβέρα ειρωνικά στον Κρις.Όχι, του απαντάει, «ελπίζουμε να σαν κρατήσουν μέσα» και τους πιάνει στο δίχτυ.
Ο Οδυσσέας αντιστρέφει τις συνθήκες εγκλωβισμού που είχε γνωρίσει και αναγνωρίσει στην σπηλιά του Κύκλωπα σε στρατηγική περικύκλωσης στο παλάτι της Ιθάκης. Ο Πολύφημος ελέγχει την είσοδο και τη έξοδο στα πρόβατα και κλείνει την πόρτα με βαριά πέτρα.Στο παλάτι, ο πολύτροπος, παγιδεύει τους μνηστήρες στην αίθουσα σε ασφυκτικό αδιέξοδο και κλείνει τις πόρτες του. Δεν είναι πρόβατο και δεν έγινε δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Ανατρέπει τις δύσκολες συνθήκες υπέρ του.Είναι πολεμιστής, παρόλο που ο χαρακτήρας του δεν οριοθετείται ακριβώς στο «καλό παιδί» σαν τον Έκτορα.Αυτό που κουβαλά πάντα μαζί του, είναι το πολυμήχανο μυαλό του μαζί με την “αρματωσιά μιας αγάπης πάνω σε ένα ξένο στίχο”.Και είναι ο λόγος και η αιτία, το ΓΙΑΤΙ; … γυρίζει πίσω για αυτό το χωριό.Στο πόλεμο δεν πάει για να πεθάνει αλλά, για νικήσει και έχει σοβαρό λόγο να ζήσει.

Πως μπορείς να καταλάβεις τους καλούς άνδρες; Ρωτούν οι χωρικοί απορημένοι.
Υπάρχουν τρόποι, να αναγνωρίσεις τους επίλεκτους που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει κανείς τους ληστές και κλέφτες ενός χωριού !Απαντάει ο Κρις, ένας από τους 7 σαμουράι.… κρίνοντας και διακρίνοντας αποφασιστικά.Βάλε τα χέρια σου κάθετα στο ηλιακό πλέγμα , χάλκινα κύμβαλα της Αθηνάς, και χτύπησε παλαμάκια!
Λέει, στο πρώτο που δοκιμάζει.
Ο όμηρος και Όμηρος ποιητής, προνοώντας, έχει σημαδέψει τους σταθμούς και τα κέντρα τους και τα όπλα που αντιστοιχούν, στο χώρο και στον χρόνο για να απελευθερωθεί, όταν σπάσει το φράγμα του χρονισμού.
Έχει τοποθετήσει και τα ξύλινα σπαθιά, τις σανίδες για να προστατευθεί από τα άγρια άλογα της αντινόησης του Διομήδη που θα του επιτεθούν μαζί με τις άλογες σκέψεις του Ευρύμαχου που ανοίγει παράθυρα εδώ και εκεί, όταν τους προκαλεί.Οι μνηστήρες και οι δούλοι, παρ όλο μιλούν για την Οδύσσεια, τα παραβλέπουν, τυφλώνονται, γιατί την αγνοούν μαζί με τα σημάδια.Δεν μπορούν να την κατανοήσουν και συνεπώς δεν μπορούν να χειριστούν το Τόξο και να το λυγίσουν με ένα νου νωθρό, μία ψυχή ανύπαρκτη και μία καρδιά νεκρή.Όταν δεν έχουν ξεμείνει σε κάποιο σταθμό, οι συνεργασίες τους και οι διαπλοκές , τους καταμαρτυρούν.Μάρτυρες αδιάψευστοι με τις Διοσημικές μαρτυρίες τους.Η δεξιά πλευρά του Διπέλεκυ, είναι η Γνωστή Λογική που παραβιάζουν παράλογα.

Η αριστερή, η Άγνωστη Γνώση που πολιορκούν επίμονα.Η παρουσία του ζωντανού Τηλέμαχου στο κέντρο μιας ρωγμής του χρόνου, μιας χαραμάδας και οπής, συνδέει πάντα τους δυο πρωταγωνιστές του έργου, Οδυσσέα και Πηνελόπη σε ποιητική συμφωνία αγαστή.Θα αποδειχθεί, ό,τι αποδειχθεί,τόσο για τον καθένα προσωπικά όσο, και συλλογικά!
Όλοι χρειάζονται να αποδείξουν τα πάντα! Με τις αποφάσεις τους και τις επιλογές τους και, κυρίως το δικαίωμα να λέγονται «Άνθρωποι» ενάρετοι, νοήμονες, αξιοπρεπείς, και αρμονικοί.

Τόξου θέσις Φ

4. Στην σπηλιά του Κύκλωπα

Advertisements

3 Σχόλια »

  1. Ανδρόγεως said,

    καλορίζικο!

  2. elzin said,

    Ευχαριστώ!

  3. […] Υπέροχοι 7 […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: