4 Ιουνίου, 2010

Ο μαύρος πάνθηρ

Posted in ταινίες tagged στις 10:58 ΠΜ από elzin


https://i0.wp.com/2.bp.blogspot.com/_JwBInZXDlac/S4rAbuxnJpI/AAAAAAAAASM/HiXYD_400-c/s400/malcolmx.jpg

…και ο   λευκός  λόγος του!

Ο Μάλκομ Χ να μιλά για τους υποταγμένους, οικόσιτους νέγρους και τους νέγρους των χωραφιών που «δεν έχουν τίποτα να χάσουν»…Μιλά για τον υποταγμένο νέγρο που ζει στο σπίτι του αφέντη και εύχεται να μην καεί το σπίτι του αφέντη, και που φοράει τα ίδια ρούχα με τον αφέντη. Και να συνεχίζει μιλώντας για τον νέγρο των χωραφιών, των βαμβακοφυτειών, που μισεί, ναι, μισεί τον αφέντη και όταν καίγεται το σπίτι του αφέντη εύχεται να φυσήξει δυνατός αέρας… Και στο τέλος, ο Μάλκομ Χ δηλώνει «νέγρος των χωραφιών»…

Ο Μάλκομ Χ, γεννήθηκε Μάλκομ Λίτλ στην Ομάχα της πολιτείας της Νεμπράσκα το 1925. Καταγόμενος από οικογένεια ενεργή στον αγώνα για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, ο Μάλκομ γνωρίζει από νωρίς τον ρατσισμό, τη διάκριση και την διεκδίκηση. Ο πατέρας του θα δολοφονηθεί το 1931 κάτω από μυστήριες συνθήκες, το σπίτι του θα καεί από μέλη της κου-κλουξ –κλαν.
Ο Μάλκομ θα μάθει την ζωή στον δρόμο. Εκεί θα αρχίσει μια περιπλάνηση στην εγκληματικότητα, ανάμεσα στο λαθρεμπόριο, στην πορνεία και τις διαρρήξεις. Το 1946, οι κακές αυτές συνήθειες θα τον οδηγήσουν στην φυλακή όπου θα παραμείνει μέχρι το 1952. Η φυλακή, όμως, θα τον αλλάξει. Ορίζοντας ένα πρόγραμμα αναμόρφωσης στον εαυτού του, θα οδηγηθεί στο διάβασμα και τη μελέτη. Σύντομα θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο του Ισλάμ και τα διδάγματα του Ελάιζα Μοχάμεντ, αρχηγού του ανερχόμενου «έθνους του Ισλάμ».
Με την έξοδό του από την φυλακή, ο Μάλκομ θα επικοινωνήσει με τους μαύρους μουσουλμάνους οι οποίοι θα τον δεχτούν στους κόλπους τους. Σύντομα θα αναδειχθεί σημαντικός παράγοντας της οργάνωσης. Το επώνυμό του θα αντικατασταθεί από ένα απλό Χ, το οποίο συμβολίζει την άγνοια του πραγματικού ονόματος. Στην πλειοψηφία τους οι αφροαμερικάνοι στο παρελθόν έπαιρναν το όνομα του ιδιοκτήτη τους, ξεχνώντας το όνομα τους και ό,τι τους συνέδεε με το παρελθόν. Το απλό αυτό Χ, θα συμβολίσει 400 χρόνια λευκής καταπίεσης. Ο Μάλκομ Χ θα γίνει δημόσιος ομιλητής και ταυτόχρονα η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα του «έθνους του Ισλάμ». Σε μεγάλο βαθμό θα είναι υπεύθυνος για την μεγάλη άνοδο της οργάνωσης. Τα 500 μέλη που αριθμούσε το 1952, είχανε γίνει 25.000 μέχρι το 1963. Η άνοδος του αστεριού του, θα τον φέρει σύντομα σε σύγκρουση με τον μέντορά του Ελάιζα Μοχάμεντ, μια ρήξη που θα καταλήξει στην αποχώρησή του το 1964. Ο Μάλκομ Χ θα ιδρύσει τότε τον πολιτικό «οργανισμό παν-Αφρικανικής ενότητας» και την θρησκευτική ομάδα Muslim Mosque, Inc. Θα ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της μέσης ανατολής και της Αφρικής γνωρίζοντας ηγέτες του τρίτου κόσμου, θα ασπαστεί τον Σουνιτισμό και την ίδια χρονιά θα μεταβεί στην Μέκα για να προσκυνήσει.
Ο πολιτικός ριζοσπαστισμός του Μάλκομ Χ και η αυξανόμενη δημοτικότητα και αποδοχή του, έφεραν πολλούς εχθρούς στον μαύρο ηγέτη. Το 1965, θα δολοφονηθεί σε δημόσια εκδήλωση στο Χάρλεμ. Οι δολοφόνοι ήταν μέλη του «έθνους του Ισλάμ». O άνθρωπος που διέταξε την εκτέλεση παραμένει άγνωστος.

Η φιλοσοφία της βίαιης άμυνας

Η φιλοσοφία και η πρακτική του Μάλκομ Χ αρχίζει από την πλήρη ταύτιση με τις ιδέες του Ελάιζα Μοχάμεντ και συνεχίζει με την σταδιακή απόκλιση από αυτές. Στα πρώτα κηρύγματα, το θρησκευτικό μουσουλμανικό στοιχείο είναι κυρίαρχο, ο μαύρος αμερικάνος παρουσιάζεται ανώτερος από τον λευκό και η βία ως απαραίτητο μέσο για την επιβίωση του αφρομερικάνου σε έναν νόμο και μια κοινωνία που τον αποκλείει. Σταδιακά στους λόγους του, θα κυριαρχήσουν οι πολιτικές διεκδικήσεις, η επιχειρηματολογία για την υπεράσπιση της βίαιης άμυνας και η σημασία του μαύρου ανθρώπου σε πλανητικό επίπεδο. Με την αποχώρηση του από το «έθνος του Ισλάμ» και τον ασπασμό του σουνιτισμού, ο Μάλκομ Χ θα αναγνωρίσει την καταπίεση ως σημαντικότερο παράγοντα διαχωρισμού ανάμεσα στους ανθρώπους απ ότι το χρώμα, θα έρθει πιο κοντά σε σοσιαλιστικές ιδέες και θα ταυτίσει τον αγώνα των αφρομερικάνων για ίσα δικαιώματα με την προσπάθεια των αφρικανικών κρατών για ανεξαρτησία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η είδηση του θανάτου του έφερε το ίδιο μεγάλο θρήνο στους ανθρώπους της Αφρικής όσο και σε αυτούς των ΗΠΑ.
Ο Μάλκομ Χ, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αμερικάνους δημόσιους ομιλητές, ανεξαρτήτως χρώματος. Η σημαντικότερη συμβολή του ήταν πως ανέδειξε την δύναμη της αφροαμερικανικής κοινότητας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ισότητα, τόνισε την υπεροχή του ανθρωπίνως δίκαιου απέναντι στο θεσμικά σωστό και περιέγραψε καλύτερα από τον καθένα αυτό που αργότερα ονομάστηκε «μαύρη υπερηφάνεια». Κινήματα που περιλαμβάνουν την πολιτική των μαύρων πανθήρων αλλά και την αισθητική των μαύρων τεχνών μέχρι και το hip hop, έχουν τις ρίζες τους στη φωνή του Μάλκομ Χ. Στην σημερινή Αμερική του Ομπάμα, ο βίαιος λόγος της διεκδίκησης του Μάλκομ Χ, μοιάζει τεχνηέντως ξεχασμένος. Η ειρηνική αντίσταση και τα μηνύματα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ μοιάζουν καταλληλότερα να εκπροσωπήσουν το παρελθόν των αγώνων. Αν αναλογιστούμε όμως την έντονα ταξική χρεία του Χρώματος στις Ηνωμένες πολιτείες, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την επικαιρότητα του μηνύματος του Μάλκομ Χ σε μια κοινωνία κρίσης. Η ισότητα και η ελευθερία θα επιτευχθούν, με όποιο απαραίτητο μέσο.

Υποταγμένοι των χωραφιών και οικόσιτοι  σε σύγχρονα ορνιθοτροφεία, νέγροι ή μη ,είμαστε όλοι…  Μάλκομ  Φ, Χ, Ψ και… Ω.

Denzel Washington Malcolm X Movie Speech

http://www.youtube.com/watch?v=cT1jLY20tLo&feature=related

7 Σχόλια »

  1. elzin said,

    Denzel Washington Malcolm X Movie Speech

  2. elzin said,

    Και το άσπρο αμερικάνικο όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην μαύρη πλατεία της απόγνωσης!
    Στις 28 Αυγούστου 1963 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στη σκιά του μνημείου Λίνκολν, στην Ουάσιγκτον, για να ακούσουν τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ…. ………………………………………………..
    «…….Δεν παραβλέπω ότι κάποιοι από εσάς έχουν έρθει εδώ ύστερα από μεγάλες δοκιμασίες και βάσανα. Κάποιοι από εσάς έρχεστε μόλις από στενά κελιά. Κάποιοι από εσάς έχουν έρθει από περιοχές όπου η αναζήτησή σας για ελευθερία σας άφησε χτυπημένους από τις θύελλες της καταδίωξης και κλονισμένους από τους ανέμους της αστυνομικής βίας. Εχετε υπάρξει βετεράνοι των δημιουργικών βασάνων. Συνεχίστε να εργάζεστε με την πίστη ότι τα αναίτια βάσανα είναι λυτρωτικά. Γυρίστε πίσω στον Μισισιπή, γυρίστε πίσω στην Αλαμπάμα, γυρίστε πίσω στη Γεωργία, γυρίστε πίσω στη Λουιζιάνα, γυρίστε πίσω στις φτωχογειτονιές και στα γκέτο των βορείων πόλεών μας, γνωρίζοντας ότι με κάποιο τρόπο αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Ας μην κυλιστούμε στην κοιλάδα της απόγνωσης.
    Σας λέγω σήμερα, φίλοι μου, ότι παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις της στιγμής, έχω ακόμη ένα όνειρο. Είναι ένα όνειρο γερά ριζωμένο στο αμερικανικό όνειρο.
    Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι.»
    Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθήσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.
    Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισιπή, μια έρημη Πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης.
    Εχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια ημέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.
    Εχω ένα όνειρο σήμερα.
    Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα η Πολιτεία της Αλαμπάμας […] θα μεταμορφωθεί σε μια κατάσταση όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σαν αδελφές και αδελφοί.
    Εχω ένα όνειρο σήμερα.

    Martin Luther King, Jr.: I Have a Dream

  3. ΚΛΕΙΩ said,

    ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ!!!

    Μετά από τόσα χρόνια…..
    Πάντα θα με συνεπαίρνει αυτός ο λόγος.
    Αγώνες λαών βασανισμένων και καταπιεσμένων…. για μιά θέση στον Ηλιο!

  4. Ανδρόγεως said,

    Η λέξη κλειδί, Κλειώ, με συνεπαίρνει, κάπως σαν τις….διαφημίσεις που συνεπαίρνουν τα μικρά παιδάκια μπροστά στην TV και εγκλωβίζουν την προσοχή τους…… Το ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου, όταν παρατήρησα τα παιδιά μου….έχουμε ενηλικιωθεί, όταν υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μας συνεπαίρνουν;

  5. elzin said,

    Όνειρα και… όνειρα!
    Ομιχλώδεις διαδρομές και σκοτεινοί δρόμοι!
    Τι χρειάζεται ένα όνειρο για να βγει αληθινό;
    Από τις ελικοειδείς κεράτινες πύλες να περνά,
    λέει η Πηνελόπη σκεφτικά!

    Από τις λείες φιλντισένιες είναι απατηλά!

    Oh no, this is the road to Hell!
    Ωχ όχι, αυτός είναι ο δρόμος για την κόλαση
    Βρισκόταν ακόμα σε μια εθνική οδό
    I saw a woman Είδα μια γυναίκα
    By the side of the road Από την πλευρά του δρόμου
    With a face that I knew like my own Με ένα πρόσωπο που ήξερα όπως το δικό μου
    Reflected in my window Αντανακλάται στο παράθυρο μου
    Well she walked up to my quarterlight Καλά περπάτησε μέχρι quarterlight μου
    And she bent down real slow Και έσκυψε πραγματικό αργό
    A fearful pressure paralysed me Μια έντρομη πίεση με παραλύσει
    In my shadow Στην σκιά μου

    She said «Son, what are you doing here? Είπε «Υιός, τι κάνεις εδώ;
    My fear for you has turned me in my grave» Ο φόβος μου για σας με έχει μετατραπεί στον τάφο μου »
    I said «Mama, I come to the valley of the rich Είπα «Μαμά, έρχομαι στην κοιλάδα των πλουσίων
    Myself to sell» Τον εαυτό μου να πουλήσει »
    She said «Son, this is the road to Hell» Είπε «Υιός, αυτός είναι ο δρόμος για την κόλαση»

    On your journey ‘cross the wilderness Σχετικά με το ταξίδι σας »διασχίζουν την ερημιά
    From the desert to the well Από την έρημο για την καλή
    You have strayed upon the motorway to Hell Μπορείτε να αστειευτώ από τον αυτοκινητόδρομο στην κόλαση

    Well I’m standing by a river Καλά είμαι στέκεται δίπλα σε ένα ποτάμι
    But the water doesn’t flow Αλλά το νερό δεν ροής
    It boils with every poison you can think of Βράζει με κάθε δηλητήριο που μπορείτε να σκεφτείτε
    And I’m underneath the streetlights Και είμαι κάτω από το οδικό φωτισμό
    But the light of joy I know Αλλά το φως της χαράς ξέρω
    Scared beyond belief way down in the shadows Φοβησμένος πέρα από τον τρόπο την πίστη του στις σκιές
    And the perverted fear of violence Και το διεστραμμένες φόβο της βίας
    Chokes a smile on every face Chokes ένα χαμόγελο στο πρόσωπο κάθε
    And common sense is ringing out the bells Και η κοινή λογική είναι ηχούν οι καμπάνες
    This ain’t no technological breakdown Αυτό δεν είναι, δεν τεχνολογική ανάλυση
    Oh no, this is the road to Hell Ωχ όχι, αυτός είναι ο δρόμος για την κόλαση

    And all the roads jam up with credit Και όλοι οι δρόμοι μαρμελάδα με πιστωτικά
    And there’s nothing you can do Και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε
    It’s all just bits of paper Είναι όλα ακριβώς τα κομμάτια του χαρτί
    Flying away from you Flying μακριά από σένα
    Look out world take a good look Φανείτε έξω κόσμος να λάβει μια καλή ματιά
    What comes down here Αυτό που έρχεται κάτω από εδώ
    You must learn this lesson fast Πρέπει να μάθετε αυτό το μάθημα γρήγορα
    And learn it well Και να μάθουν καλά
    This ain’t no upwardly mobile freeway Αυτό δεν είναι, δεν ανερχόμενες αυτοκινητόδρομο
    Oh no, this is the road to Hell Ωχ όχι, αυτός είναι ο δρόμος για την κόλαση
    Chris Rea – The Road To Hell Full Version

  6. ΚΛΕΙΩ said,

    Ποια είναι η απάντηση που έδωσες στον εαυτό σου Ανδρόγεω;
    Ποιό είναι το κλειδί;

  7. Ανδρόγεως said,

    Να ζήσω από δω και πέρα, κυνηγώντας αδυσώπητα τον εαυτό μου ώστε τίποτα να μη με συνεπαίρνει…και τότε είδα την…ερμηνεία των…. αλόγων του Διομήδη….αναγκάστηκα τότε να ζητήσω την βοήθεια του….»Ηρακλή»…να επικαλεστώ την κρίσιμη μάζα!


Σχολιάστε