24 Σεπτεμβρίου, 2010

Η μητέρα ενός σπουδαίου άνδρα

Posted in Χωρίς κατηγορία στις 8:11 ΠΜ από elzin


https://i0.wp.com/media2.feed.gr/filesystem/images/20080226/low/assets_LARGE_t_420_548881.JPG

Ολυμπιάς, Μυρτάλη, πριγκίπισα, βασίλισσα ,σύζυγος, μητέρα, Ηπειρώτισσα γυναίκα! Απόγονος του Νεοπτόλεμου, του Αχιλλέα και της Θέτιδος!

Η υπερηφάνεια, η γνώση, η δύναμη, η ομορφιά σε μια γυναίκα και το δώρο της  στους Έλληνες και στην ανθρωπότητα! Τον γιό της!

Τον Αλέξανδρο, το λιοντάρι της Μακεδονίας,  τον  αθάνατο στρατηγό των Ελλήνων!

Η Ολυμπιάδα ως ιστορική προσωπικότητα

Η Ολυμπιάδα ως ιστορική προσωπικότητα έζησε στη σκιά δύο μεγάλων ιστορικών χαρακτήρων, του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Όμως, δεν υστερούσε καθόλου σε δύναμη προσωπικότητας και η συμμετοχή ή η παρέμβασή της συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση πολλών ιστορικών γεγονότων της εποχής της.

Ήταν η δευτερότοκη κόρη του Νεοπτόλεμου, βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, και γεννήθηκε το 373 π.Χ στην Πασσαρώνα, την πρωτεύουσα του βασιλείου.

Όταν ήταν έντεκα χρόνων, πέθανε ο πατέρας της και το θρόνο πήρε ο θείος της, Αρύββας, ο οποίος παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη αδελφή της, Τρωάδα. Ο αδελφός της, Αλέξανδρος, ήταν τότε μόλις ενός έτους. Ήταν η εποχή που η Ήπειρος είχε απαλλαγεί από το πνεύμα της τοπικής περιχαράκωσης και βρίσκονταν σε αναγεννητική περίοδο σε όλους τους τομείς.

Η Ολυμπιάδα από τα παιδικά της χρόνια έτυχε ιδιαίτερης μόρφωσης πέρα από απλή μάθηση και γραφή. Νωρίς διακρίθηκε για το ανήσυχο και ανικανοποίητο πνεύμα της, τις μεταφυσικές της ανησυχίες και τη δίψα να μάθει περισσότερα για τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Έμαθε τα ιερατικά μυστικά στο Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο και υπηρέτησε για χρόνια, ενώ ήταν μυημένη και στα Βακχικά Μυστήρια. Ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φίλιππο Β’

Το όνομα της, σύμφωνα με τον ιστορικό W. Heckel ήταν Πολυξένη όταν ήταν παιδί, Μυρτάλη όταν παντρεύτηκε, και αργότερα μετονομάστηκε Ολυμπιάδα και Στρατονίκη. Το όνομα Ολυμπιάδα της δόθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, ύστερα από την νίκη του Φίλιππου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.Χ..

Προσωπικά χαρακτηριστικά

Υπήρξε η νόμιμη γυναίκα του Φιλίππου και μοναδική βασίλισσα των Μακεδόνων. Έζησε μαζί του είκοσι χρόνια (375 π.Χ.337 π.Χ.). Ο Φίλιππος, βέβαια, σύμφωνα με τα κρατούντα της εποχής, πήρε πολλές γυναίκες (Αυδάτα, Φιλίνα, Νικησίπολη, Μήδα, κ.α.) που δεν ήταν Μακεδόνισσες, εκτός της τελευταίας, της Κλεοπάτρας. Όταν μπήκε στη Μακεδονική αυλή, βρήκε από αυτές τη Φίλιννα με το γιο της, Αριδαίο, και τη θυγατέρα της Αυδάτας, Κυνάνη. Η Ολυμπιάδα ήταν η πιο μορφωμένη από όλες όσες παντρεύτηκε ο Φίλιππος και από όλες γενικά τις Μακεδόνισσες αρχόντισσες. Εξασκούσε μια απαράμιλλη γοητεία με την ομορφιά της, τη μόρφωση και τη σοβαρότητά της. Θυσίαζε πολλά για την ακόρεστη φιλαρχία της, εκτός από τη ζωή ή τη φήμη του γιου της, Αλέξανδρου, που αγαπούσε παθολογικά.

Ο Πλούταρχος, ο οποίος έζησε πολλούς αιώνες αργότερα, τη χαρακτήριζε κακότροπη και ζηλιάρα. Επίσης, αναφέρει ότι εμφανιζόταν με εξημερωμένα φίδια. Αργότερα, λέγεται ότι η ίδια ομολόγησε στο σύζυγό της ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν γιος του, αλλά ότι τον είχε συλλάβει από ένα φίδι που εμφανίστηκε στον ύπνο της, το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, ήταν ενσάρκωση του ίδιου του Δία, κι ότι ο ίδιος ο Φίλιππος τη χώρισε και την έστειλε στην Ήπειρο κατηγορώντας τη για μοιχεία

Ωστόσο, είχε πολλές αρετές, αρκετές από τις οποίες μετέδωσε στο γιο της, τον Αλέξανδρο. Στην πολυκύμαντη και ταραχώδη ζωή της συναντώνται μεγάλα προτερήματα και μεγάλα ελαττώματα. Ως αφοσιωμένη μητέρα, είχε τάξει τη ζωή της σε ένα μόνο σκοπό και τον υπηρετούσε με πάθος: πώς θα εξασφάλιζε για το γιο της τη διαδοχή του θρόνου της Μακεδονίας μέσα στη δίνη των μηχανορραφιών και δολοπλοκιών στην αυλή της Πέλλας. Και αυτό το ανυποχώρητο πάθος της υπονοούσε ο Φίλιππος, όταν, απαντώντας στο γιο του Αλέξανδρο, που χαρακτήριζε τη μητέρα του ως τη γενναιότερη απ’ όλες τις Νηρηίδες, του είπε γελώντας: «όχι μόνο γενναιότερη, αλλά και πολεμικότερη, γιατί δε σταματάει να με καυγαδίζει».

Οι σχέσεις των δύο συζύγων έως τo 337 π.Χ., οπότε και η Μακεδόνισσα Κλεοπάτρα, ανεψιά του στρατηγού Άτταλου, ανυψώνεται ως ισότιμη και νόμιμη βασίλισσα, υπήρξαν κατά βάση αρμονικές, χωρίς να λείπουν κάποιες εκρήξεις. Ο Φίλιππος της εμπιστευόταν τη διακυβέρνηση του κράτους, όταν απουσίαζε στις συχνές και μακρόχρονες εκστρατείες του. Η Ολυμπιάδα είχε δημιουργήσει στην αυλή δικό της κύκλο ευνοουμένων, που τους προστάτευε ακόμα και από τη στράτευσή τους και την αποστολή στα διάφορα μέτωπα.

Ήταν προικισμένη με χαρίσματα μεγάλα, πράγματι ηγεμονικά. Μετά το θάνατο του αδελφού της, Αλέξανδρου, βασιλιά των Μολοσσών, εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο και έγινε Αντιβασίλισσα και επίτροπος του ανήλικου εγγονού της, Νεοπτόλεμου Γ’.

Στην Ήπειρο, ανέπτυξε πολιτική δράση ιστορικής σημασίας. Πλάτυνε το «κοινό των Μολοσσών» με την εισδοχή νέων Ηπειρωτικών φύλων και το μετονόμασε «Οι Σύμμαχοι των Απειρωτάν», ζωντανεύοντας έτσι το κλονισμένο γόητρο της δυναστείας των Αιακιδών, κυβέρνησε δε την Ήπειρο δεκατρία ολόκληρα χρόνια έως το 317 π.Χ..

Η απροσδόκητη και θλιβερή αγγελία του θανάτου του γιου της, το 323 π.Χ., τη συνέτριψε. Δε θέλησε ποτέ να δεχτεί πως ο Αλέξανδρος πέθανε από φυσιολογικό θάνατο και θρηνούσε ακόμα που μάθαινε ότι έμενε άταφος στη Βαβυλώνα επί δύο χρόνια, εξαιτίας των άγριων αγώνων διαδοχής των στρατηγών του. Η οργή της μεγάλωσε, όταν ο Μακεδονικός στρατός της Ασίας αναγόρευσε βασιλιά τον διανοητικά καθυστερημένο γιο του Φιλίππου – από τη Φίλιννα – ως Φίλιππο Αριδαίο, τον οποίο παντρεύτηκε η φιλόδοξη κόρη της Κυνάνης, Ανταία-Ευρυδίκη, για να εξυπηρετήσει τους φιλόδοξους σκοπούς της.

Ο νεογέννητος γιος του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρος Δ’, αναγορεύτηκε συμβασιλιάς. Η αχαλίνωτη φιλοδοξία της Ευρυδίκης ανησυχούσε την Ολυμπιάδα, που φοβόταν για τη ζωή του εγγονού της. Έπεισε τη Ρωξάνη να καταφύγει στην Ήπειρο. Εκεί βρήκε προστασία και η κόρη του Φιλίππου και της Νικησίπολης, Θεσσαλονίκη, για την οποία η Ολυμπιάδα έτρεφε αγάπη και στοργή, αφού την ανάθρεψε σαν δικό της παιδί, διότι είχε μείνει ορφανή είκοσι μόλις μέρες μετά τη γέννηση της.

Μετά τους εξοντωτικούς πολέμους των επιγόνων, ο Κάσσανδρος, υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Ολυμπιάδας, έγινε κυρίαρχος στρατηγός στη Μακεδονία και ο Φίλιππος Αρριδαίος με την Ευρυδίκη συμμάχησαν μαζί του και τον ανακήρυξαν επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου. Η Ολυμπιάδα, βλέποντας να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του εγγονού της, Αλεξάνδρου Δ’, εγκαταλείπει την Ήπειρο και εκστρατεύει στη Μακεδονία. Σε σύγκρουση με τα στρατεύματα της Ευρυδίκης και του Αρριδαίου, οι τελευταίοι αιχμαλωτίζονται από τη γηραιά βασίλισσα και θανατώνονται άγρια.

Ο Κάσσανδρος, απασχολημένος την εποχή εκείνη στην Αθήνα, κατευθύνεται εναντίον της Ολυμπιάδας, η οποία καταφεύγει στην οχυρωμένη παραθαλάσσια πόλη του Θερμαϊκού κόλπου Πύδνα, έχοντας μαζί της το μικρό Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη, τη Θεσσαλονίκη και πολλούς πιστούς της. Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία και αφού η κατάσταση των πολιορκημένων έγινε αφόρητη, η Ολυμπιάδα συνθηκολόγησε για να σώσει τον εγγονό της. Ο Κάσσανδρος, αθετώντας την υπόσχεσή του, έβαλε τους ανθρώπους του να τη σφάξουν – κατ’ άλλους να τη λιθοβολήσουν, αφήνοντας άταφο το πτώμα της.

Ποια ήταν η Ολυμπιάδα Μυρτάλη

της Δυναστείας των Αιακιδών και απόγονος των Μυρμιδόνων;

67 Σχόλια »

  1. elzin said,

    Ο Αιακός έβαλε τη δικαιοσύνη πάνω από τους συγγενικούς δεσμούς θεωρούνταν ως ο πιο ευσεβής και δίκαιος άνθρωπος στον κόσμο και για αυτό τον λόγο έγινε κριτής στον Κάτω Κόσμο καθώς και κάτοχος των κλειδιών του Άδη. Ήταν γνωστός σε όλη την αρχαία Ελλάδα για την δικαιοσύνη του και τον τιμούσαν όλοι οι Έλληνες βασιλείς. Λέγεται ότι κάποτε είχε επικρατήσει ξηρασία σε όλη την Ελλάδα, σαν τιμωρία των Θεών επειδή ο Πέλοπας σκότωσε το βασιλιά Στύμφαλο, και η Πυθία είπε ότι για να έρθει η βροχή θα πρέπει ο Αιακός να προσευχηθεί στους θεούς. Πριν προλάβει ο Αιακός να τελειώσει την προσευχή του άρχισε να βρέχει.
    Οι Μυρμιδόνες είναι γνωστοί σύντροφοι του Αχιλλέα!
    Μέροπες οι άνθρωποι αναζητούν την καταγωγή τους και τον Ήλιο και την Γη ερωτούν.

    Νέαρχος

  2. […] Η μητέρα ενός σπουδαίου άνδρα « Τα τραγούδια της Λάϊον […]

  3. greenlion said,

    Ποιά ήταν η Ολυμπιάδα Μυρτάλη; Νομίζω πως για την εποχή και τις συνθήκες της ένα πρότυπο ολοκληρωμένης Γυναίκας.

  4. elzin said,

    Φαίνεται να έχει και να διαθέτει όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά μιας Βόρειας γυναίκας, όμορφη, δυναμική, φιλόδοξη, ευφυέστατη,
    και ένα κουτάλι που ανακατεύει την χύτρα της έντασης. Σύζυγος και ταίρι άξιο, του επίσης Βόρειου άνδρα, του Φιλίππου.
    Έζησε σε ιστορικές συνθήκες δύσκολες και για τους άνδρες, πόσο μάλλον για τις γυναίκες που οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνονται στην κατανόηση και την κρίση των σύγχρονων ανθρώπων που εξετάζουν και επιλήπτονται του θέματος ενδελεχώς.

    Δημόδοκος

  5. ΚΛΕΙΩ said,

    Η Ολυμπιάδα έχει περιγραφεί κατά καιρούς ως παρορμητική, ζηλιάρα και δολοπλόκα και αδίστακτη, χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο θετικό στοιχείο της προσωπικότητάς της, πλήττοντας έτσι την υστεροφημία της και νομίζω έχει πέσει θύμα εχθρικής προπαγάνδας. Ο Φίλιππος ήταν πληθωρικός ερωτικά με πολλές γυναίκες και ερωμένες και πολλά παιδιά και ήταν φυσικό να της δημιουργεί άγχος για τα κληρονομικά δικαιώματα του γυιού της. Όπως επίσης ήταν απολύτως θεμιτό να θέλει να υπερασπίσει τον ίδιο της τον εαυτό , την ζωή της , του γυιού της και αργότερα των εγγονών της. Ο τρόπος δε που πέθανε, την σκότωσε ο Κάσσανδρος και αυτή και τα εγγόνια της, αποδεικνύει περίτρανα την δυσχερή θέση που ήταν και την θανάσιμη εχθρότητα που αντιμετώπιζε.
    Επειδή προερχόταν από βασιλική οικογένεια, εξαιρετικά μορφωμένη και δυναμική , εντυπωσιακή, και ήταν αναπόφευκτο να προκαλεί την οργή πολλών γυναικών και ανδρών που εποφθαλμιούσαν το βασίλειο των Μακεδόνων και την αντιμετώπιζαν ως ξένη επειδή ήταν Ηπειρώτισσα. Δεν θα μπορέσουμε να δούμε μέσα από το πέπλο της συκοφαντίας τον πραγματικό χαρακτήρα της Ολυμπιάδας, η οποία μάλλον ήταν εντελώς διαφορετική απ’ ότι παραδίδεται, παρά μόνο μελετώντας τα ιστορικά στοιχεία εκείνης της εποχής, τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν και την θέση αυτής της γυναίκας. Για να μπορέσουμε να την δούμε αμερόληπτα και χωρίς την εμπάθεια με την οποία την κρίνουν κάποιοι που θέλουν να αμαυρώσουν το μεγαλείο του ίδιου του Αλέξανδρου.
    Η επιρροή της δε πάνω στον Αλέξανδρο ήταν πράγματι καθοριστική τουλάχιστον μέχρι τα δεκατρία του, αφού ο Φίλιππος έλειπε σε εκστρατείες. Η ίδια φρόντισε για την μόρφωση του, ο Λεωνίδας , συγγενής της, του δίδαξε την στρατιωτική Σπαρτιατικού τύπου τέχνη. Η θαυμαστή αντοχή του στην πείνα , δίψα και τις εξαντλητικές πορείες, έχει τις ρίζες του στο τρόπο διαβίωσης που του έμαθε ο δάσκαλός του, και την λιτότητα και την σιδηρά πειθαρχία που έμαθε να ζεί από μικρός. Ο δε Λυσίμαχος φρόντισε για την πνευματική του μόρφωση. Η Μακεδονική αυλή κατακλυζόταν από σπουδαίους διανοούμενους της εποχής και υπήρξαν οι έμμεσοι και άμεσοι διδάσκαλοί του μικρού Αλέξανδρου, ο οποίος ανδρώθηκε και αποδείχθηκε εξαίρετος πολιτικός και στρατηγός. Όσο για το συναισθηματικό του δέσιμο με την μητέρα του, που φροντίζουν με διάφορα υπονοούμενα να ισχυρίζονται οι εχθροί του, υπήρχε πράγματι, αλλά όχι στον αρνητικό βαθμό που το παρουσιάζουν.
    Η επιρροή της Ολυμπιάδας στον Αλέξανδρο ήταν σημαντική, τόσο λόγω της φυσικής σχέσης μητέρας και γιου όσο και λόγω της συζυγικής αστάθειας του Φιλίππου, που οπωσδήποτε δημιουργούσε ανασφάλεια . Όμως η πληροφορία του Πλούταρχου ότι ο Αλέξανδρος «χάριζε στη μητέρα του πολλά δώρα, αλλά δεν της επέτρεπε να αναμιγνύεται στα πολιτικά ή στρατιωτικά πράγματα» σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος ούτε τη συμβουλευόταν ούτε της είχε αναθέσει συγκεκριμένο ρόλο.
    Η Ολυμπιάδα ήταν πράγματι δυνατή γυναίκα και δεν είναι καθόλου τυχαίο που γέννησε και ανέθρεψε έναν άνδρα σαν τον Αλέξανδρο.

  6. elzin said,

    Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να είναι μερικά πράγματα, όπως

    κάποιες ανθελληνικές ιστοσελίδες που βρίθουν από ωρυόμενο μένος και μισελληνισμό εναντίον των Ελλήνων,
    παλαιότερων και νεοτέρων, του Αλεξάνδρου, της μητέρας του, σε προβοκατόρικες εμετικές «κριτικές»
    και μερικές γραμμένες ακόμη και στα Ελληνικά με τον χάρτη των άσπονδων γειτόνων μας να φθάνει μέχρι την Χαλκιδική διεκδικώντας το Αιγαίο του Αιγαία βασιλιά πατέρα του Θησέα και έως την Στερεά Ελλάδα.
    Σε ποιους απευθύνονται άραγε;

    Αφήτωρ

  7. ΔΑΙΔΑΛΟΣ said,

    Ο εθνικιστικός παροξυσμός τους και το μεγαλομανές σχέδιο τους αποτυπώνεται εικαστικά στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων. Γιγαντιαία αγάλματα ηρώων του «μακεδονικού» έθνους αλλά και τεράστιοι ορειχάλκινοι λέοντες συνωστίζονται στην πλατεία «Μακεδονίας.Προβλέπεται επίσης η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με ανδριάντα του Μεγάλου Αλέξανδρου,στο ύψος μιας οκταώροφης πολυκατοικίας που είναι ήδη έτοιμος σε εργαστήριο της Φλωρεντίας , αψίδες θριάμβου, δημόσια κτίρια αρχαιοελληνικού ρυθμού, κ.λπ. αποβλέποντας στην σφυρηλάτηση της «εθνικής μακεδονικής συνείδησης». Κύριος στόχος των πλαστογράφων και διεκδικητών της Ελλάδας είναι η αρπαγή της Μακεδονίας μας, όπως άλλωστε μαρτυρεί και η παράνομη χρήση του Ελληνικού Ονόματος
    ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟ-ΝΤΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ, το οποίο και θα διεκδικήσουν επίσημα στην πρώτη ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, που υπολογίζεται από τους ίδιους να συμβεί μέχρι το 2013, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου! Μέχρι τότε θα υπογραφεί σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έχουν ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ για τα Βαλκάνια, με αφορμή και το νέο κράτος του Κοσσυφοπεδίου που ετοιμάζεται και πρέπει να βρεθεί τρόπος να νομιμοποιηθεί. Η Ελλάδα που η εξωτερική πολιτική της, περιορίζεται μόνο σε δημόσιες σχέσεις επίσημα δείπνα,και κουμπαριές χάρη εντυπώσεων δεν είναι σε θέση να προασπιστεί τον εαυτό της, όταν οι δότες πολιτικοί μας σε πειθήνια όργανα της ανθελληνικής επιρροής περιορίζονται να εκφράζουν δήθεν την δυσαρέσκειά τους. Με μία Τουρκία, να μιλάει για το Αιγαίο ότι μπορεί να γίνει μια θάλασσα φιλίας;;;; όπως επισήμανε ο πρόεδρος τους Γκιούλ φθάνοντας μέχρι το Σούνιο και επεκτάθηκαν και στο Ιόνιο, αφού έχουν βάση στην Αλβανία, και παρακαλάμε τον Γκρουέφσκι για μια ….συνάντηση στην Ν. Υόρκη και αυτός δεν καταδέχεται να έρθει.

  8. elzin said,

    Μόνο μια δυνατή γυναίκα μπορεί να γεννήσει να μεγαλώσει να αναθρέψει ένα δυνατό άνδρα και να τον προστατεύσει μέχρι να ενηλικιωθεί
    πολεμιστής πρώτης δεύτερης και τρίτης προσοχής και η Ολυμπιάδα ήταν μια τέτοια γυναίκα μεγάλης σπουδαιότητας και αξεπέραστης ολκής.
    Σε δύσκολους καιρούς και εποχές στο λυκαυγές και την έξοδο από τα σπήλαια του ανθρώπου
    κράτησε το πνεύμα όρθιο στα χέρια της και φώτισε την ανθρωπότητα με την παρουσία του γιου της στον κόσμο.
    Οι Έλληνες επιβάλλεται να αναζητήσουν τις πηγές τους και να γνωρίζουν την ιστορία τους.

    Λήδα

  9. Αστραία said,

    Η Ολυμπιάδα ήταν ιέρεια, είχε μυηθεί στα Καβείρια μυστήρια, μαζί με τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο.Στα μυστήρια γίνονταν δεκτοί όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και κοινωνικής τάξεως, ακόμη και οι δούλοι, αρκεί να μην επιβαρύνονταν με ανόσιες πράξεις. Σκοπός των μυστηρίων ήταν να απομακρύνει το φόβο του θανάτου και να αποκαλύψει αιώνιες αλήθειες που σχετίζονται με την τύχη της ψυχής μετά το θάνατο. Η αποκάλυψη των τεκταινομένων κατά τη διάρκεια τέλεσης των μυστηρίων επέφερε την ποινή του θανάτου. Μπροστά στο άβατο του Ιερού υπήρχε επιγραφή, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη και που απαγόρευε με λιτό αλλά απόλυτο τρόπο, την είσοδο
    «Αμύητον μη εισιέναι».
    Η δομή των μυστηρίων βασιζόταν σε τρία στοιχεία: τον μύθο, την τελετή, και την μύηση, ενώ επτά ήταν κυρίως τα στάδια ή οι βαθμίδες που οδηγούσαν στην ολοκλήρωση της μύησης στα μυητικά συστήματα: Καθαρμός, Χρίσμα, Περιβολή, Ιερός λόγος, Ενθρονισμός, Ιερογαμία, Εποπτεία. Στην Χριστιανική εκκλησία που τα αντέγραψε αντιστοιχούν στο Βάπτισμα, Χρίσμα, Εξομολόγηση, Θεία ευχαριστία, Ιεροσύνη, Γάμος, Ευχέλαιο, η οποία όχι μόνο τα αντέγραψε αλλά φρόντισε να δείχνουν και να τροφοδοτούν τις ρίζες της γενεολογίας της Ιερουσαλήμ με τις επικλήσεις ονομάτων όλων των Ιουδαίων προφητών και φυλάρχων και να βαπτίζει τους Έλληνες στον Ιορδάνη λές και χάθηκαν στέρεψαν τα ποτάμια στην Ελλάδα και της ιστορίας της
    http://www.esoterica.gr/articles/esoteric/kaviria/kaviria.htm

  10. ΚΛΕΙΩ said,

    Ολα τα αντιγράψανε, τίποτε δεν αφήσανε και τα παρουσίασαν σαν δική τους πρωτοτυπία, αλήθεια και επιφώτηση.
    Οι μυήσεις σε αυτά τα μυστήρια γίνονταν σε ορισμένη εποχή του χρόνου και διαρκούσαν 9 ημέρες. Σ’ αυτή τη χρονική διάρκεια έσβηναν όλα τα φώτα στο νησί και πένθος απλωνόταν σε όλο το νησί. Νηστεία και θρήνος ήταν οι εκδηλώσεις του πένθους μέχρι να έρθει το καινούριο φως από το ιερό νησί της Δήλου.
    Στα Καβείρια ο θνήσκων θεός είναι αρσενικός που συμβολίζει τον σπόρο και ανασταίνεται για να δώσει νέα ζωή .

    Το φως το έφερναν με πλοίο. Αν το πλοίο έρχονταν νωρίτερα περιφερόταν ανοιχτά του νησιού. Όταν έφτανε η στιγμή το πλοίο έμπαινε στο λιμάνι , οι άνθρωποι έπαιρναν το φως πιστεύοντας ότι έτσι καθαρμένοι από κάθε κακό έμπαιναν σε καινούρια ζωή, αναγεννιόντουσαν κάνοντας μια νέα αρχή.

  11. elzin said,

    Τα αντιγράψανε γιατί καταλάβανε την σπουδαιότητα και την δύναμη της γνώσης που κυοφορούσαν.
    Η Ολυμπιάδα δρούσε από τον Βορρά γιατί ήταν βόρεια γυναίκα και κυνηγός δεινή.
    Ο Βορράς είναι το κέντρο του κόσμου, ο άξων των τριών κρίκων της δύναμης και το πεδίο της μάχης του πολεμιστή.
    Φτιάχνει ένα Αχιλλέα και αφορά την τιμή του πολεμιστή.
    Η Βόρεια διώκτρια έχει σαν χαρακτηριστικό την σταθερότητα.
    Την σταθερότητα στην δημιουργία εντάσεων
    και έτσι νικά την αδράνεια τροφοδοτώντας με καύσιμα τις ίδιες τις πηγές. Έχει το παρατσούκλι «το κουτάλι» γιατί περνά τον περισσότερο χρόνο ανακατεύοντας τα πράγματα.
    Η Βόρεια ονειρεύτρια είναι αρκετά ευαίσθητη στην ένταση με προτίμηση στην ισχύ και ενδιαφέρεται να συμφιλιώσει το άψογο πνεύμα με την καθαρή ρευστότητα των εντάσεων που υπάρχουν μέσα στον ιστό της ζωής και διαθέτει μια κλίση στην πολιτική αρκετά κοκέτα.
    Ο Βορράς είναι δύσκολος, σκληρός και δυνατός.
    Μόνο με την δύναμη αντιμετωπίζεται
    και η Ολυμπιάδα και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος
    την χειρίστηκαν άψογα στις ιστορικές συνθήκες που έδρασαν
    και με τα μέσα που διέθεταν.

    Δημόδοκος

  12. Αστραία said,

    Οι Βόρειοι πολεμιστές έχουν μια έντονη προτίμηση στην αγάπη του κινδύνου και φλερτάρουν συνήθως τολμηρά με αυτόν. Τολμούν να πατήσουν εκεί που ακόμη και οι άγγελοι φοβούνται να περπατήσουν. Οι Βόρειοι άνδρες είναι λάτρεις της περιπέτειας και της δράσης και κυρίαρχοι της ελεγχόμενης τρέλας. Και οι τρείς Μακεδόνες Έλληνες πολεμιστές αστέρια του Βοριά, ο Αλέξανδρος και οι γονείς του έζησαν στην κόψη του ξυραφιού και δεν θα πεθάνουν ποτέ στην συνείδηση μας. Είναι ζωντανοί φύλακες στην Πύλη του ανέμου της υλοποίησης γιατί είναι ζωντανό το σπινθηροβόλο πνεύμα τους που πάντα έχει να μας πει πολλά

  13. elzin said,

    Στην Πύλη του Βόρα της Αλπικής πτύχωσης σαλπιστές της κραυγής του Αετού!
    Στο Βορρά έχουμε τον άνθρωπο της δράσης
    γιατί όπως εκπέμπει και ο κραδασμός του ονόματος του
    είναι απορροφημένος από την δράση
    και συμπερασματικά από την υλοποίηση
    επιλέγοντας κάθε φορά ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο.
    Η αληθινή δράση όμως στηρίζεται
    όχι στην αντίδραση αλλά στην διάκριση.
    Αν δεν ήταν έτσι, θα παρέμεινε μια καθαρή τρέλα.
    Μόνο εκεί που έχει γίνει συνειδητή επιλογή
    η δράση γίνεται ελεγχόμενη τρέλα και είναι αποτελεσματική.
    Εξ αιτίας του χιούμορ που μπορεί να υπάρχει σε κάθε τρέλα ο άνθρωπος μπορεί πάντα να βρει κάτι να γελάσει ανεξάρτητα
    από ποια μπορεί να είναι η κατάσταση.
    Ο άνθρωπος της δράσης χαρακτηρίζεται σαν «κλόουν»
    ακόμη και αν έχουν αποτύχει όλα
    η έμφυτη αίσθηση του χιούμορ αυτού του ανθρώπου
    δεν αποτυγχάνει ποτέ.
    Στο Βορρά, η ολοκλήρωση είναι μια επικίνδυνη αποστολή και μια εύθραυστη ανακωχή
    πολλές φορές περιγράφεται σαν η ηρεμία πριν την καταιγίδα.
    Η υλοποίηση πρέπει να διατηρηθεί ρευστή
    διότι το κέντρο του κόσμου δεν μπορεί να γίνει αδρανές ,
    θα κατέρρεε η τέταρτη διάσταση και θα σταματούσε η εξέλιξη της συνείδησης.
    Όταν συνάντησα τον Λίο
    εκτός από την απίστευτη ζωντάνια και ζωτικότητα του
    το λαμπερό του βλέμμα και το φωτεινό του χαμόγελο
    μου έκανε εντύπωση η φλόγα και το πάθος
    που παρουσίασε την ιδέα του για «την Οδύσσεια της μπλογκόσφαιρας»
    στην οποία θα συμπεριλάμβανε όλη την μέχρι τώρα γνώση της ανθρωπότητας λειτουργώντας παίζοντας σε διάφορα επίπεδα και οκτάβες.
    Δεν μπόρεσε να του αρνηθώ και δεν ήθελα,
    ο ίδιος μπήκε στην πρώτη γραμμή δεχόμενος όλες τις επιθέσεις και την φόρτιση της ατμόσφαιρας .
    Η ταχύτατη σκέψη του και δράση του
    μας επέτρεπε τον χειρισμό οποιασδήποτε κατάστασης
    και μας άφηνε άφωνους με την αποτελεσματικότητα του.
    Η Κίντο ήταν ενθουσιασμένη μαζί του
    και ο χωρίς έλεος αυτοσαρκασμός του
    ανέβαζε την ενέργεια όλων μας σε υψηλούς πίδακες
    και εξακολουθεί να την συντηρεί ,
    λάτρης και εραστής της περιπέτειας , της έντασης και της δράσης.

    Δημόδοκος

  14. elzin said,

    Μπροστά στις απίστευτες αντιξοότητες της ζωής΄…. πως μπορούμε να μην έχουμε χιούμορ;
    Αυτό θα σήμαινε πως παίρνουμε …..το μικρό «εγώ» μας …πολύ στα σοβαρά σαν να ήταν σπουδαίο…
    και θα μας κατέβαλε η πιο συντριπτική αίσθηση απάθειας
    …. πριν ακόμη την εμπλοκή μας στην μάχη.
    Η μόνη αποτυχία στην ζωή … είναι η αποτυχία να πολεμήσουμε.
    Δεν ελέγχουμε την ζωή .και το ρεύμα της ..μόνο τον τρόπο με τον οποίο σερφάρουμε στα κύματα του ωκεανού της ζωής μπορούμε να ελέγξουμε και σε ένα διαδίκτυο της μλογκόσφαιρας…ίσως…
    Όταν γνώρισα τον Δημόδοκο ….ήμουν ένας αυτάρεσκος ψευτοδιανοούμενος
    και ήρθα σε επαφή με ένα άνθρωπο της γνώσης
    …. ύστερα από πολλες προσπάθειες να τον ανταμώσω
    … μετά από ένα καλοκαιρινό βράδυ σε μια φιλική παρέα
    που με είχε προβληματίσει η σκέψη του και η απάντηση του
    … στην διαδραματιζόμενη συζήτηση.
    Ήταν η νηφαλιότητα και το μέτρο …καθ όλη την διάρκεια του σερφαρίσματος μας
    και είναι η δικλείδα ασφαλείας για όλους μας
    …μαζί με την διαισθητική ενορατική του σύζυγο … την Λήδα.
    Μέσα από την σιωπή τους ….μας μιλούν και εμείς ακούμε τόσα πολλά. Αισθάνομαι ευγνώμων για αυτή
    … την μοναδική εμπειρία της ζωής μου
    … ΚΟΝΤΑ τους…
    αν,,,,,
    … και εξακολουθώ να παραμένω αυτάρεσκος
    ίσως… λιγότερο βερμπαλιστής διανοούμενος
    …. και πάντα… κλασικά!
    λάτρης της ταχύτητας και των ωραίων γυναικών … 😉

    Λίο

  15. elzin said,

    Επειδή η υλοποίηση τείνει στην αδράνεια ο Βορράς είναι η μη πράξη της παραφύλαξης του εαυτού.

    Η ιδέα του Λίο να ανεβάσουμε την Οδύσσεια live στο διαδίκτυο συμπεριλαμβάνοντας όλη την γνωστή γνώση μας ενθουσίασε όλους
    αλλά και μας προβλημάτισε συλλογιζόμενοι την δυσκολία του όλου εγχειρήματος.
    Ο Λίο ήταν και παραμένει επί των επάλξεων κύριος διαχειριστής και ο Δημόδοκος επιβλέπει την ροή να μη ξεφύγει από τον ορισθέντα αντικειμενικό σκοπό του έργου «Πλάθοντας ένα ρόλο.»
    Η Λήδα του έδωσε μια συμβουλή από την αρχή.
    Του είπε πως θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και πως θαρθούν διάφοροι άνθρωποι σχολιαστές και ανιχνευτές από άλλα σύμπαντα να περιεργαστούν το θέμα με τις χειρότερες και καλύτερες προθέσεις
    στο βαθμό και στο μέτρο που μπορούν να το κατανοήσουν ανάλογα με την παιδεία τους την κουλτούρα τους και τις πολιτισμικές τους καταβολές και πεποιθήσεις.
    Του επεσήμανε να μην ενδώσει σε τίποτα να μην δεχθεί αλλά ούτε και να απορίψει κάτι ή κάποιον απλώς να τους παρατηρεί μαζί με τον εαυτό του και όπως κάναμε όλοι μας.
    Η δική μου η γνώμη και συμβουλή ήταν να προσέξει ιδιαίτερα τις «νυμφομανείς» περιπτώσεις που τριγυρίζουν με διάφορα ονόματα
    που θα παρουσιαστούν θα τον φλερτάρουν επίμονα και θα του δώσουν το τηλέφωνο τους και το e-mail απαιτώντας πιεστικά μια συνάντηση μαζί του.
    Μας απάντησε καταφατικά και με την γνωστή του γκριμάτσα:
    «Κατάλαβα είπε,
    πως δεν πρέπει να δώσω το κλειδί του διαμερίσματος μου στην «Εβίτα» που θα καθήσει προκλητικά στην θέση δίπλα μου γιατί οι φίλοι μου θα βρεθούν στο δρόμο άστεγοι να αναζητούν παγκάκια και εγώ κουρεμένος».
    Και παρόλη την αφόρητη πίεση που δέχτηκε τις λυσαλέες επιθέσεις και τις οργανωμένες στημένες ραδιουργίες έμενε σταθερός σε αυτή την γραμμή.
    Ο γιος του ο Αφήτωρ, καρπός και παιδί ενός έρωτα που χάθηκε ένα βροχερό Σαβββατόβραδο στα βόδια του Ήλιου σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα παρακολουθούσε έκπληκτος την αλληλουχία των γεγονότων.
    Ο Λίο έσωσε το μωρό και το κράτησε στην αγκαλιά του δείχνοντας τον κόσμο όταν ενηλικιώθηκε. Μας έκανε και μας κάνει πολλές φορές να γελάμε σε εκείνο όμως «Το γράμμα στον Τηλέμαχο» κλαίγαμε όλοι σπαραξικάρδια γιατί γνωρίζαμε τι έκανε για τον νεαρό και τι θα έκανε για τους νεαρούς Τηλέμαχους όλου του κόσμου.

    Κίντο

  16. elzin said,

    Όταν κράτησα τον Αφήτορα στην αγκαλιά μου
    …ήταν ζωντανός ….αλλά
    ….δεν είχε συμπληρώσει την εννιάμηνη κύηση του .. .η μητέρα του νεκρή και εγώ χαμένος και συντριμμένος με ένα μωρό στην ευθύνη μου.
    Μεγαλώνοντας …με ρωτούσε για πολλά και αποφάσισα να του απαντήσω με τον τρόπο μου ….σε όλες τις ερωτήσεις του.
    Θέλησα να του δείξω τον κόσμο …τον χαρακτήρα των ανθρώπων
    … τις αντιδράσεις τους …τα σχόλια τους …
    την πατρίδα του την μάχη τον πόλεμο την ειρήνη
    και την ψυχολογία του άλλου φύλου … που όλο με ρωτούσε για το επίμαχο θέμα ….παρθένος στην ψυχή και στον σώμα.
    Εάν μπούμε στην μάχη …με γνώση με τόλμη και χιούμορ
    και δώσουμε σε αυτή όλα όσα έχουμε ….τότε ανεξάρτητα από το αν κερδίσουμε ή χάσουμε
    θα βγούμε από την άλλη πλευρά έχοντας μάθει πολλά …
    και όλα και όλοι συναίνεσαν και συνηγόρησαν
    ….να του τα δείξω με τον καλύτερο τρόπο!!!

    Λίο

  17. elzin said,

    Ο ντάντυ μου απάντησε σε όλα και μου εξήγησε πολλά πράγματα για τον κόσμο τα ζώα τα φυτά και τους ανθρώπους και άλλα έμβια και άβια όντα.
    Όσο για το άλλο φύλο θα πω πως θυμίζουμε την ιστορία με το γατάκι και το γάτο. Ρωτάει το γατάκι μπαμπά πως γεννηθηκα και τι σημαίνει να κάνεις έρωτα με μια γατούλα;
    Και απαντάει ο γάτος με σοβαρό ύφος.
    Θα ανεβούμε στην σκεπή να σου δείξω.
    Ανέβηκαν και νιαουρίσανε πολλές φορές
    νιάααουυυ ο γάτος
    νιααααααρ το γατάκι.
    Ύστερα από πολύωρη συναυλία νιαουρίσματος στην οποία ανταποκρίθηκαν και άλλα αιλουροειδή
    λέει το γατάκι νυσταγμένο:
    Μπαμπά νύσταξα φθάνει τόσο έρωτα που κάναμε
    το κατάλαβα το θέμα!

    Το θανατηφόρο χιούμορ είναι τελικά κληρονομικό;;;;;

    Dad you are the best man!!!!!!

    Αφήτωρ ( το γατάκι) 😉 😉 ; -)))

    • elzin said,

      Το μήλο κάτω από την μηλιά ….θα πέσει
      λέει ο νόμος της κληρονομικότητας
      και ….κάποιος ονόματι σερ Νεύτων….
      για τις στέγες δεν ξέρω … αυτοί οι κεραμιδόγατοι πώς πέφτουν
      ..πέφτοντας ή πετώντας;

      ωχ! το κεφάλι μου!

      Λίο…. (ο γάτος) με καρούμπαλο….

      • greenlion said,

        Με τα πόδια πέφτουν πάντα….οι κεραμιδόγατοι….κι ευτυχώς δεν παθαίνουν και τίποτα…..τώρα αν έχουν καρούμπαλο….μπορεί να τους χτύπησε καμιά….κουτάλα….στο κεφάλι!

      • elzin said,

        Μιλάει η πείρα και η εμπειρία…. μεγάλης κουτάλας
        που ανακατεύει την χύτρα του Βορρά
        …και το καζάνι που βράζει της φωτιάς;)

        Λίο

      • greenlion said,

        Τι να κάνουμε μια πλευρά του Σκοπού είναι η ένταση και η επιπλέον ροή της ενέργειας πάντα είναι απαραίτητη για την ενθύμηση….

  18. ΚΛΕΙΩ said,

    Μία μέρα δεν άνοιξα τον υπολογιστή μου και βλέπω ότι συνέβησαν φοβερά πράγματα
    και συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Χρειάστηκα κάμποση ώρα για να συνέλθω και πρέπει να ομολογήσω ότι συγκινήθηκα πολύ ,Λίο, όπως εκείνη την ημέρα που έγραψες το «Γράμμα στον Τηλέμαχο» , είχα πολλά χρόνια να κλάψω έτσι. Δεν θα μπορούσες να κάνεις καλύτερο δώρο στον γιό σου. Αφήτωρα πρέπει να έχουμε ανταλλάξει αρκετές φορές τραγούδια εμείς όλο αυτό το διάστημα και πράγματι κληρονόμησες το χιούμορ του μπαμπά σου. Οι γάτοι τα γατάκια και οι κεραμιδόγατοι δεν πέφτουν αλλά κάνουν εντυπωσιακά άλματα!

  19. elzin said,

    Πρέπει να ανταλλάξουμε τις μουσικές λίστες μας Κλειώ.
    Μας κλέβεις τα τραγούδια μας και κάνεις
    τον ντάντυ να στριφογυρίζει στην θέση του και να χτυπιέται κάτω κάθε φορά που του παίρνεις το τραγούδι. Του λέω Daddy cool με το παρακάτω τραγουδάκι she is a beautiful girl!!!

    Αφήτωρ

    Boney M Daddy cool

  20. elzin said,

    I have a dream …..my boy and beautiful girls!!!!
    I have a dream ….not in Arizona ….but at Parthenona
    Και Θέλω να ακούσω μερικά μαντολίνα…..
    Είμαστε ζωντανοί;;;;;

    Ένα ουρλιαχτό άνεμος σφυρίζει τη νύχτα
    My dog is growling in the dark Ο σκύλος μου είναι γρυλίζει στο σκοτάδι
    Something’s pulling me outside Κάτι με τραβάει έξω
    To ride around in circles Για να βόλτα γύρω στους κύκλους
    I know that you have got the time Γνωρίζω ότι έχετε το χρόνο
    Coz anything I want, you do Coz οτιδήποτε θέλω, κάνετε
    You’ll take a ride through the strangers Θα κάνετε μια βόλτα μέσα από τους ξένους
    Who don’t understand how to feel Που δεν καταλαβαίνουν πώς να αισθάνονται
    In the deathcar, we’re alive Στο deathcar, είμαστε ζωντανοί
    In the deathcar, we’re alive Στο deathcar, είμαστε ζωντανοί

    I’ll let some air come in the window Θα σας αφήσω λίγο αέρα έρχονται στο παράθυρο
    Kind of wakes me up a little Είδος μου ξυπνάει λίγο
    I don’t turn on the radio Δεν ενεργοποιείτε το ραδιόφωνο
    Coz they play shit, like….You know Coz παίζουν σκατά, όπως …. Ξέρεις
    When your hand was down on my dick Όταν το χέρι σας ήταν κάτω στο Dick μου
    It felt quite amazing Ένιωσα αρκετά εκπληκτικό
    And now that, that is all over Και τώρα που, αυτό είναι όλο
    All we’ve got is the silence Όλοι έχουμε είναι η σιωπή
    In the deathcar, we’re alive Στο deathcar, είμαστε ζωντανοί
    In the deathcar, we’re alive Στο deathcar, είμαστε ζωντανοί
    So come on mandolins, play Έτσι ελάτε επάνω μαντολίνα, παίζουν

    When I touched you Όταν σας άγγιξε
    I felt that you still had your baby fat Ένιωσα ότι είχε ακόμη το μωρό σας λίπος
    And a little taste of baby’s breath Και μια μικρή γεύση της αναπνοής μωρού
    Makes me forget about death Με κάνει να ξεχάσουμε το θάνατο
    At your age you’re still joking Στην ηλικία σας είστε ακόμα αστειεύεται
    It ain’t time yet for the choking Δεν είναι ακόμα ώρα για τον πνιγμό
    So now we can see the movie and see each other truly Έτσι τώρα μπορούμε να δούμε την ταινία και να δούμε ο ένας τον άλλον πραγματικά
    In the deathcar, we’re alive Στο deathcar, είμαστε ζωντανοί
    In the deathcar, we’re alive Στο deathcar, είμαστε ζωντανοί
    I want to hear some mandolins Θέλω να ακούσω μερικά μαντολίνα

    This is a dream……about a man and a fish
    This is a film about dramatic relationship between man and fish
    The man stands between life and death
    The man thinks
    The horse thinks
    The sheep thinks
    The cow thinks
    The dog thinks
    The fish doesn’t think
    The fish is mute, expressionless
    The fish doesn’t think because the fish knows everything
    The fish knows everything

    Λίο …. ο αθεράπευτα ονειροπόλος …. ντάντυ;-)

  21. Αστραία said,

    Μόνο αυτοί που έχουν κλάψει έχουν πονέσει έχουν σκεφτεί πολύ στην ζωή τους μπορούν να γελούν να μιλούν να χορεύουν και να τραγουδούν έτσι. Σας αγαπούμε

    • elzin said,

      Η αγάπη η υποστήριξη και η ενέργεια
      μιας γυναίκας της γνώσης και της δύναμης
      είναι πολύτιμη και ανεκτίμητης αξίας για τους πολεμιστές.
      Είναι φάρος φωτεινός που τους οδηγεί
      εκεί που προχωρούν στα σκοτεινά
      να βρίσκουν τον δρόμο τους και να μην χαθούν.

      Δημόδοκος

    • elzin said,

      Οι πολεμιστές της Λάϊον και της Ελλάδος…. σε χαιρετούν.
      .. Αστραία,
      φάρε φωτεινέ … σπαθί και ρομφαία της δικαιοσύνης
      και της Θέμιδος … ακριβοδίκαιο !

      Λίο

    • elzin said,

      Τα λόγια σου μας αγγίζουν Αστραία,
      γιατί είναι αληθινά και τα συναισθήματα σου ειλικρινή δεν είσαι ψεύτικος άνθρωπος .
      Οι πολεμιστές σου έχουν αδυναμία και το γνωρίζεις πια αυτό.
      Έχουν αποδείξει κάποια πράγματα.

      Λήδα

      • Αστραία said,

        Το γνωρίζω πια. Η καρδιά μου είναι εκεί μαζί σας και η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στο ρυθμό σας δυνατά

  22. ΚΛΕΙΩ said,

    Να δείς τι παθαίνει η Μούσα κάθε φορά που της κλέβετε εσείς τα τραγούδια
    της….ασε που τις πιο πολλές φορές δεν προλαβαίνω να το σκεφτώ και το βάζετε εσείς….έξαλλη γίνομαι…. ρωτήστε και την Αστραία …….
    Λίο ένα τραγουδάκι για μπαμπάδες άτακτους…. και ψάχνω και για ένα για τους γιους που τους μοιάζουνε….

    Πατέρα κάτσε φρόνιμα;) ΟΠΑ!!!

    Πατέρα κάτσε φρόνιμα
    μη γίνεσαι ρεζίλι
    τα νιάτα θέλουν έρωτα
    κι οι γέροι χαμομήλι

    Κάθε πράμα στον καιρό του
    και το Αύγουστο κολιός
    στη ζωή έγινε νόμος
    και δε γίνεται αλλιώς

    Μπαμπά μου κάτσε φρόνιμα
    στο λέω μια και δύο
    δεν είσαι ʽσυ για τσαχπινιές
    αλλά για συνεργείο

    Κάθε πράμα …

    Μπαμπά μου κάτσε φρόνιμα
    μη στρίβει το μυαλό σου
    και άσε το ζεϊμπέκικο
    στο λέω για καλό σου

    • elzin said,

      Φρόνιμα κάθομαι …….τόπο στα νιάτα
      αλλά…. χαμομήλι δεν θα πιω
      ….θα προτιμήσω ένα κρύο τσάι με ζεστή συμπάθεια… 😉

      Λίο

      • greenlion said,

        Τόπο στα νειάτα ναι να δώσουμε Λίο αλλά να αποδείξουν ότι μπορούν και να αναλάβουν την ευθύνη του τόπου που τους αναλογεί

      • elzin said,

        ….με την βοήθεια μας ….δίπλα τους…
        Είναι το μέλλον!

        Λίο

      • elzin said,

        Και οι γεροντότεροι χρειάζεται να αποδείξουν τι έχουν κάνει μέχρι τώρα στην ευθύνη που τους αναλογούσε. Πως έχουν ζήσει και ποιες ήταν οι επιλογές τους.

        Κίντο

      • greenlion said,

        Μα νομίζω πως η απόδειξη της ικανότητας των νέων για την ανάληψη της ευθύνης δικαιώνει το έργο των μεγαλυτέρων περατώνοντας το

      • elzin said,

        Προφανώς οι μεγαλύτεροι έχουν δώσει το σωστό παράδειγμα για να βοηθήσουν τους νεότερους να περατώσουν το έργο τους. Οι αποδείξεις ισχύουν για όλους με ιεραρχική σειρά ηλικίας ανεξαρτήτου φύλου.

        Κίντο

  23. ΔΑΙΔΑΛΟΣ said,

    ….Μη την ακούς την Μούσα Λίο…. και οι πενηντάρηδες έχουν ψυχή…….

    αλλωστε τι είναι ένας πενηντάρης δύο φορές το εικοσι πέντε!!!

    Όταν έφτανες πενήντα
    την παλιά την εποχή
    σου φωνάζαν όλοι γέρο
    άντε και καλή ψυχή

    Τώρα όμως στα πενήντα
    είσαι άπιαστο πουλί
    έχεις πείρα στην αγάπη
    έχεις τέχνη στο φιλί

    Ο πενηντάρης ο πενηντάρης
    είν’ ένας νέος της εποχής
    κυκλοφοράει σαν εικοσάρης
    κι είναι ωραίος σαν εραστής Ρεφραίν

    Όταν έπιανες πενήντα
    μια φορά κι ένα καιρό
    ήθελες μια νοσοκόμα
    κι ένα μόνιμο γιατρό

    Τώρα όμως στα πενήντα
    καλοστέκεις μια χαρά
    και για χάρη σου οι γυναίκες
    περιμένουν στην ουρά

    • elzin said,

      πέστα ….πέστα…. ΔΑΙΔΑΛΕ!!!

      Λίο

  24. elzin said,

    ‘Έλα
    μου λέει μια μέρα ο παιδικός και αδελφικός μου φίλος ο Λίο. Έλα να φτιάξουμε ένα άγαλμα σκαλίζοντας τον Όμηρο.
    Μέχρι τότε ψιλοζωγράφιζα παίζοντας με τα πινέλα και τα χρώματα.
    Τι πράγμα απαντώ απορημένος να κάνουμε;
    Απτόητος συνέχισε λέγοντας
    θέλεις να είσαι ένας μαστροπός της τέχνης ή ένας πολεμιστής της τέχνης;

    Είναι αδύνατον να αντισταθείς στον Λίο αν αποφασίσει και θελήσει να γίνει κάτι.
    Πεισματάρης επίμονος ξεροκέφαλος ανήσυχος και ατίθασος.
    Μας έκλεβε πάντα τα καλύτερα κορίτσια χωρίς να κουνήσει το μικρό δακτυλάκι του ενώ κάναμε ολόκληρα σεμινάρια και αγώνα για το θέμα.
    Τι του βρίσκανε απορώ μέτριος στο ύψος έντονη μύτη σκούρα χρώματα τα συνηθισμένα μαύρα μάτια
    μοιάζει κάπως στον Αρμαν Ασάντε αλλά δεν είναι σοβαρός λόγος αυτός νομίζω.
    Τον συγχωρούμε και το παραβλέπουμε γιατί τραγουδάει σε σκεπές και στέγες και δοκάρια Ομηρικός βιολιτζής πολύ ωραία.
    Του έχει κουσούρι από τότε που ανέβαινε στην ελιά και εμείς τον ψάχναμε στα ουζερί και τα καπηλειά. Ο δε γιος φτυστός ο πατέρας του και στα αχνάρια του ακολουθεί.

    Έτσι μπλέκοντας μαζί του κατέληξα «γλύπτης» να σκαλίζω ένα μάρμαρο με οδηγίες Αριστοτελικές.

    Δεν παντρεύτηκα ποτέ μέχρι τώρα θεωρώντας πως είναι πολύ τολμηρό άλμα ακόμη και για τους καλύτερους σαλταδόρους.

    Μελησιγενής

    • ΚΛΕΙΩ said,

      Μελισιγενή σίγουρα το γεγονός ότι μοιάζεις στον Αλαίν Ντελόν είναι αξιοσημείωτο, αλλά … το ότι έχεις έναν ΄φίλο που μοιάζει με τον Αρμαν τ Ασσαντε είναι παρά πολύ σοβαρός λόγος να σε προσεγγίσουν τα κορίτσια όλων των ηλικιών:)
      Εχε υπόψιν σου ότι μου έχει αποδωθεί και ο τίτλος της προξενήτρας εκτός από της Μούσας…..έχω κάποιες φίλες μου ελεύθερες και αυτές…. καλά κορίτσια….. καλού κακού όμως μην πάρεις μαζί σου τον φίλο σου.
      Να διευκρινήσω επίσης ότι δεν συμπεριλαμβάνομαι στις υποψήφιες γιατί ήμουν τυχερή και το έχω βρεί το ταίρι μου.

      Να βάλω και μία φωτογραφία του Αλαίν δίπλα στον άσχημο Βελμοντό για να σε γνωρίσουν καλύτερα….. και να κάνουν τις συγκρίσεις.

      • elzin said,

        Να βάλω… συμπληρώνοντας
        ….το τραγούδι από την ταινία «για το τομάρι ενός μπάτσου »
        …αφιερωμένο σε όλους τους ωραίους και τους άσχημους
        … όσους είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το δικό τους…
        Νομίζω πως μιλάει… για μπλε μπλουζ …από τα λίγα Γαλλικά μου…

        …υποκρινόμαστε και όλο υποκρινόμαστε
        όλα τα ψέματα που γίναν κατάχρηση
        ….Αλλά ευχαριστώ για το μάθημα
        Αιτία η ζωή που μπορώ να επιλέξω
        Δεν θα με κάνουν να αισθάνομαι σαν να ζω
        με τα μπλε Bensonhurst
        Και δεν το κάνετε, μην προσπαθήσετε να μου γράψετε
        Και μην κάνετε τον κόπο να καλέσετε
        Αιτία
        ….. θα είμαι στο συνέδριο … των πιγκουίνων….
        Λέω να ασχοληθώ με το θέμα τους….

        Λίο

        Oscar Benton : Bensonhurst blues

    • elzin said,

      Εκτός από καλό κορίτσι και μουσικό ταλέντο έχεις τις χάρες όλες Κλειώ. Τυχερό το ταίρι σου.

      Λες να χρειάζεται να επικαλεστώ τις Μούσες για να βρω το δικό μου;

      Τον φίλο μου δεν θα τον πάρω γιατί θα πάει λέει σε συνέδριο πιγκουΐνων!
      Με τα λίγα Γαλλικά που ξέρει αναρωτιέμαι πως θα βρει τον τρόπο να συνεννοηθεί μαζί τους!

      Μελησιγενής

      • ΚΛΕΙΩ said,

        Nομίζω ότι οι Μούσες είναι ένας καλός οιωνός για ένα πετυχημένο γάμο, Μελισηγενή… κάπου θα υπάρχει το κατάλληλο ταίρι και για σένα.
        Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου όσον αφορά την έλλειψη ντροπής και «τσίπας» , είναι πράγματι ανυπόφορη, όπως επίσης και η έλλειψη ειλικρινούς ευγένειας , όχι δήθεν και διακριτικότητας, χωρίς ψεύτικες σεμνοτυφίες.
        ……. απο ότι βλέπω άρχισε και το συνέδριο των Πιγνκουίνων 😉
        μια χαρά θα περάσει ο φίλος σου.

  25. elzin said,

    Ο φίλος μου….ο ψηλός ξανθός με γαλαζοπράσινα μάτια !!!
    …. καλλιτέχνης και γλύπτης ομηρικής ενδελέχειας
    .. Μελησιγενής
    μοιάζει κάπως στον Αλαίν Ντελόν
    και είναι σοβαρός λόγος αυτός… νομίζω για τις πολλές κατακτήσεις
    που είχε … αλλά τις απέρριπτε λόγω υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων για θεές
    …ενώ εμείς κατανοούσαμε και συζούσαμε με τις κοινές θνητές
    και…με τα ελαττώματα τους.
    Δεν παντρεύτηκε μέχρι τώρα γιατί έψαχνε και ψάχνει
    …την ιδανική γυναίκα. Όσες υποψήφιες για την καρδιά του προσέλθετε αλλά….μη τον μπερδέψετε με …τον Πυγμαλίωνα.
    Αυτός ήταν άλλος γλύπτης,… της Γαλάτειας και όχι ….του Οδυσσέα!

    Λίο

    • elzin said,

      Δεν ψάχνω την ιδανική γυναίκα αυτά είναι πισωκαρφώματα γιατί δεν είμαι ιδανικός και ο ίδιος.

      Θα με ενδιέφερε όμως μια γυναίκα που θα μπορούσα να εμπιστευθώ και να μοιραστώ μαζί της την ζωή μου και ο πρώτος διδάξας είναι ο επιστήθιος φίλος μου Λίο που σπάνια τις εμπιστεύεται αλλά
      χαίρεται μαζί τους.

      Είναι ο άνδρας που αγαπούν οι γυναίκες και απορώ γιατί.
      Τι του βρίσκουν;;;;;

      Μελησιγενής

      • elzin said,

        Με αγαπούν….;;;;
        Γιατί νομίζω πως απλώς με ταλαιπωρούν
        και με βασανίζουν …. πιστέ μου φίλε μου;;;;;

        Λίο

      • elzin said,

        Σε αγαπούν ίσως γιατί τις αγαπάς και εσύ παρόλο που πάντοτε φεύγεις.

        Δεν προλαβαίνουν να σε ταλαιπωρήσουν και πολύ.

        Είμαστε και εμείς οι άνδρες μερικές φορές τρισάθλιοι αλλά και κάποιες γυναίκες δεν έχουν καμιά αναστολή για οτιδήποτε.

        Με χαλάει αυτή η έλλειψη αιδούς όταν την συναντώ και στα δύο φύλα χωρίς να είμαι σεμνότυφος και πείτε μου ότι θέλετε για αυτό.

        Μελησιγενής

      • elzin said,

        Εμένα με χαλάει η διαφθορά σε όποια μορφή και επίπεδο την συναντώ
        σε μια παλίνδρομη κίνηση πολικής κοινωνικής και προσωπικής ζωής των πολιτών μιας χώρας. Και ακόμη περισσότερο με χαλάει όταν προσπαθεί να περάσει σαν θεμιτή και νόμιμη αλλοιώνοντας και διαβρώνοντας τα πάντα στο πέρασμα της.
        Η αγάπη δεν μπορεί να καταντά ένας εκβιασμός και βιασμός
        ούτε να γίνεται πιεστική και φορτική σε δανεική ζωή και ξένη.

        Κίντο

      • ΚΛΕΙΩ said,

        Η διαφθορά έχει καταντήσει ενδημική αρρώστια πλέον με βαριές επιπτώσεις, γιατί ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι, όπως η χυδαιότητα, και η ισοπέδωση των πάντων. Το φιλότιμο ανύπαρκτο και μόνο όταν αγγίξουν το προσωπικό συμφέρον κάποιου τότε διαρρηγνύει τα ιμάτια του, και τον πιάνουν οι ευαισθησίες για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
        Εκείνο που με κάνει να εκρήγνυμαι, είναι η θρασύτητα, η υποκρισία , και η παντελή έλλειψη αξιοπρέπειας, όλων των εμπλεκόμενων, που ενώ είναι ολοφάνερη η δράση τους , κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, σαν να μην τους αφορά, δεν ξέρουν αυτοί απ΄αυτά, κάνουν το μαύρο άσπρο και ενώ τους φτύνεις αυτοί νομίζουν ότι βρέχει. Είναι τόσο αθώοι άραγε, ή αποσκοπούν κάπου, και πάντα βολεύονται , αρουραίοι παντός καιρού διαμορφώνοντας τα συναισθήματά τους και ειδικά την «αγάπη» τους σε συναλλαγή που έχουν μάθει να την εμπορεύονται κατά πως τους εξυπηρετεί.
        Διαφθορά σημαίνει καταστροφή, αφανισμός και θάνατος επομένως είναι το τελικό στάδιο της πνευματικής ένδειας του ανθρώπου της ανεπάρκειας της βουλησιακής του αυτονομίας και της ηθικής του φερεγγυότητας και κατά συνέπεια της ανικανότητας του να ορθώσει το ανάστημά του , και να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κατάντια του ανθρώπινου είδους, αντί να την διαιωνίζει και να την τροφοδοτεί με περισσό ζήλο.

  26. greenlion said,

    Ε λοιπόν εδώ γελάνε… όσοι με ρωτούσαν για το ποιός άνδρας μ αρέσει ανέφερα τον Αλαίν Νταιλόν αλλά πάντα συμπλήρωνα ότι ποτέ δεν θα ανταποκρινόμουν σε έναν πολύ όμορφο άνδρα θα τον απέρριπτα και το έκανα αρκετές φορές! Οι προτάσεις βέβαια από τους κούκλους έρχονταν ακριβώς εξ αιτίας των δηλώσεων μου κι όχι της ομορφιάς μου ας το λάβουν υπ όψιν τους οι…υποψήφιες για την καρδιά του!

    • elzin said,

      Καλά εσένα θα σου δώσουμε…τον Κουσιμόδο
      ….για να παίξεις την Εσμελάνδα
      στην Παναρματωλή …. των Προαστίων και των Περιχώρων
      …. της μπλογκόσφαιρας …. μην ανησυχείς 😉

      Λίο

      • greenlion said,

        Εσείς να μου τον δώσετε έγώ όμως θα τον πάρω; Τόσο κακό είναι πιά που επιλέγω άνθρωπο ως σύνολο κι όχι την εμφάνιση του και μόνο;

      • elzin said,

        Νομίζω ….πως χρειάζονται και άλλα κριτήρια για την επιλογή
        …. ας πούμε αν είναι ελεύθερος ο άλλος
        αν είσαι ελεύθερη και εσύ . …
        Μια παντρεμένη γυναίκα ….δεν έχει πολλές επιλογές
        εκτός…. αν έχει τα κότσια να χωρίσει τον σύζυγό της.
        Διαφορετικά παραμένει σε ένα γάμο ….νόμιμης πορνείας
        …. πουλώντας τζάμπα μαγκιές
        ….και κάνοντας επιδείξεις ωραιοπάθειας.
        Η απάτη δεν είναι λόγος λιθοβολισμού σίγουρα
        μιας γυναίκας είναι όμως …κριτήριο για τον χαρακτήρατης
        και δυστυχώς ….σύνηθες φαινόμενο.

        Λίο

      • greenlion said,

        Μα αγαπητέ μου Λίο
        Το να φτάσεις στο στάδιο της επιλογής προυποθέτει την απουσία δεύσμευσης και των δύο σε μια άλλη σχέση

      • elzin said,

        Για αυτό και απουσιάζει ….η επιλογή
        αλλά όχι και ….η αναξιοπιστία των ενηλίκων
        αγαπητή μου….
        που δεν συμβαδίζουν τα λόγια με τις πράξεις τους.

        Λίο

      • greenlion said,

        Δεν θέλω να σκεφτώ ότι εννοείς ότι είμαι αναξιόπιστη γιατί πρώτον δεν είμαι σε φάση επιλογής γιατί πρόταση δεν έχω δεχθεί από κανέναν, δεύτερον είμαι διαζευγμένη επισήμως εδώ και αρκετά χρόνια και τρίτον στο διαδίκτυο νομίζω πως ανταλλάσουμε απόψεις κι όχι ότι αναζητούμε εραστές….

  27. elzin said,

    1. Στο διαδίκτυο … όπως και παντού στην Ελλάδα …είναι κανείς ότι δηλώσει.
    2. Οι διαζευγένες γυναίκες … δεν συζούν με το σύζυγο τους …συνήθως.
    3. Η αναζήτηση εραστών και τινών «ευκαιριών «… μερικές φορές διακρίνονται από την άλωση της μπλογκόσφαιρας
    … χωρίς συγκεκριμένη αρθρογραφία… θεματολογία σχολιασμού
    και …. σταθερή γραμμή θέσεων.
    Ένα …..ήξεις αφήξεις.. ας πούμε…και όπως θέλουμε τα γυρνάμε
    …και ότι μας καθήσει…
    4. Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω την προσωπική ζωή και τις επιλογές κάποιου ανθρώπου… που δεν έχω συναντήσει ποτέ
    και τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτές….

    Λίο

    • greenlion said,

      Ζώ μόνη και δεν συζώ με κανέναν μάλλον για κάποιαν άλλην με περνάς
      Άντε γειά μας!

      • elzin said,

        Οι πληροφορίες που έχω… από πρώτο χέρι
        … ελάχιστες αμφιβολίες μου αφήνουν για αυτό
        ….γεια χαρά!

        Λίο

      • Ανώνυμος said,

        Μήπως να μου τις έδινες και μένα για να πληροφορηθώ και εγώ αυτά που δεν γνωρίζω για μένα;

      • elzin said,

        Αυτό είναι δικό σου πρόβλημα και … δεν με αφορά.
        Δυστυχώς εγκλωβίζεσαι στην ευφυία σου… κάνοντας κατάχρηση της. Τρυγυρίζεις με διάφορα ονόματα και ψευδώνυμα
        … χωρίς στόχο και προορισμό … χωρίς πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον για τίποτα …..πέρα από την ναρκισσισμό σου και το χειρότερο χωρίς ξεκάθαρες θέσεις ευθείς και ελικρινείς.
        Χωρίς να ορίζεις ένα σταθερό κέντρο προτίμησης …όπως και οι περισσότεροι φυσικά …που το αγνοούν.
        Άλλο Λέων και άλλο …Χαμαιλέων…

        Λίο

  28. elzin said,

    Πολλές ενέργειες και αντιδράσεις μας
    σε μια έλλειψη και υπερβολή
    είναι κατανοητές
    καθώς και οι οποιαδήποτε αδυναμίες μας
    στο πλαίσιο που ανήκουν στην ανθρώπινη φύση
    που διαθέτουμε όλοι μας,
    αλλά δεν αφορούν την εντιμότητα του πολεμιστή
    που θέλουμε να φθάσουμε
    και, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του
    για τους στόχους και τα κίνητρα των επιλογών και των πράξεων του.

    Δημόδοκος

  29. ΚΛΕΙΩ said,

    Αυτός ο μυστηριώδης άγνωστος εαυτός μας Δημόδοκε , σαν ένα φάντασμα που ζει στις κατακόμβες της Οπερας της ανεξιχνίαστης ψυχής μας, με τα πάθη της και τις αδυναμίες της, τις ατέλειες της αλλά και το μεγαλείο της που επικαλούμαστε να ανακαλύψουμε και την δύναμη να γίνουμε κύριοι του πεπρωμένου μας. Και είναι αυτή η πρόκληση του να παραμείνει κανείς αυθεντικός αν και απαιτεί και ένα μεγάλο μερίδιο μοναξιάς.Είναι όμως θέμα επιλογής να κρατήσεις τον εαυτό σου αληθινό, ευγενή, ισορροπημένο και να μπορείς να τραγουδάς στα όνειρά σου.

    CHRISTINE:] Tarja
    In sleep he sang to me – In dreams he came
    That voice which calls to me – And speaks my name
    And do I dream again – For now I find
    The Phantom of the opera is here – Inside my mind
    [PHANTOM:]Marco – Sing once again with me
    Our strange duet
    My power over you – Grows stronger yet
    And though you turn from me – To glance behind
    The Phantom of the opera is there – Inside your mind
    [CHRISTINE:] Tarja – Those who have seen your face Draw back in fear – I am the mask you wear
    [PHANTOM:] Marco – It’s me they hear
    [TOGETHER:] Your spirit and my voice
    In one combined
    The phantom of the opera is there –
    [PHANTOM:]Marco Inside your mind
    [CHRISTINE:] Tarja Inside my mind
    [CHRISTINE:] Tarja
    Opera- Beware – Phantom of the opera
    [PHANTOM:] Marco – In all your fantasies
    You always knew – That man and mystery
    [CHRISTINE:] Tarja – Were both in you
    [TOGETHER:]
    And in this labyrinth – Where night is blind
    The phantom of the opera is there –
    [PHANTOM:] Marco Inside your mind
    [CHRISTINE:] Tarja Inside my mind
    [PHANTOM:] Marco – Sing my angel of music
    CHRISTINE:] Tarja
    Στον ύπνο τραγούδησε για μένα – Στα όνειρα ήρθε
    Αυτή η φωνή που με καλεί – Και λέει το όνομά μου
    Και μπορώ να κάνω όνειρα ξανά – Για τώρα βρίσκω
    Το φάντασμα της όπερας είναι εδώ – Μέσα στο μυαλό μου
    [PHANTOM:] Marco – Τραγουδήσε πάλι μαζί μου
    το παράξενο ντουέτο μας
    η δύναμή μου πάνω σου – Μεγαλώνει ισχυρότερη ακόμα
    Και αν έχεις γυρίσει από μένα – ρίξε μια ματιά πίσω
    Το φάντασμα της όπερας υπάρχει – Μέσα στο μυαλό σου
    [CHRISTINE:] Tarja – Όσοι έχουν δει το πρόσωπό σου Τραβήχτηκαν πίσω στο φόβο – Εγώ είμαι η μάσκα που φοράς
    [PHANTOM:] Μάρκος – Εγώ είμαι αυτ’ός που ακούνε
    Το πνεύμα σου και η φωνή μου
    Σε έναν συνδυασμό
    Το φάντασμα της όπερας είναι εκεί –
    [PHANTOM:] Marco Μέσα στο μυαλό σου
    [CHRISTINE:] Tarja Μέσα στο μυαλό μου
    [CHRISTINE:] Tarja
    Opera-Beware – Φάντασμα της όπερας
    [PHANTOM:] Marco – Σε όλες τις φαντασιώσεις σου
    Πάντα το ήξερες – Αυτός ο άνθρωπος και το μυστήριο
    [CHRISTINE:] Tarja – Ήταν και τα δύο μέσα σου

    Και σε αυτό το λαβύρινθο – Όταν νύχτα είναι τυφλή
    Το φάντασμα της όπερας είναι εκεί –
    [PHANTOM:] Marco Μέσα στο μυαλό σου
    [CHRISTINE:] Tarja Μέσα στο μυαλό μου
    [PHANTOM:] Marco – τραγούδησε άγγελε μου της μουσικής

  30. elzin said,

    Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια μετά το τέλος μιας διάλεξης αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος για σπίτια των θεών στην πολυτεχνική σχολή βρέθηκα απορροφημένος να συζητάω για την φιλοσοφία των διαφορικών εξισώσεων με ένα λάτρη της φιλοσοφίας , τον Λίο.
    Μία διακοπή του ρεύματος μας ανάγκασε να περάσουμε κλεισμένοι στο ασανσέρ μερικές ώρες αναλύοντας τα ολοκληρώματα μέχρι να απεγκλωβιστούμε και να κατεβούμε. ‘Έτσι ξεκίνησε η φιλία μας και μοιραστήκαμε πολλές ώρες κυνηγώντας αγνώστους χ ψ και ω, επιταχύνσεις της βαρύτητας και νόμους της πτώσης μήλων και φύλλων.
    Ο Λίο υποστήριζε πως πρώτα υπάρχει ο στοχασμός ,η φιλοσοφική σκέψη ορθής λογικής πάνω στην οποία θα θεμελιωθεί μία κατάλληλη εξίσωση γραμμικής και πλάγιας άλγεβρας. Και πειράζοντας με συνέχιζε να λέει
    πως οι επιστήμονες είναι τα εργαλεία και οι στρατιώτες των στρατηγών φιλοσόφων.
    Σε αντιπαράθεση μαζί του έλεγα πως οι φιλόσοφοι είναι θεωρητικοί αερολόγοι και οι επιστήμονες πρακτικοί τύποι λειτουργικοί. Καταπιαστήκαμε με πλήθος εξισώσεων και νόμων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η ανθρώπινη ζωή είναι μια συνάρτηση που κάποιων παραγόντων που μπορούν να ορισθούν παίρνοντας όλες τις τιμές και ένα γραμμικό σύστημα εξισώσεων με κοινές λύσεις που επιβάλλεται να βρεθούν και να λυθούν.
    Σβήνοντας, γράφοντας και σπαζοκεφαλιάζοντας αρχίσαμε να τις καταστρώνουμε φιλοσοφώντας. Κάθε φορά που βρίσκαμε μια λύση ο Λίο πανηγύριζε και καθόταν με το κεφάλι προς τα κάτω σε θέση όρθιας φλόγας κεριού. Από μία τέτοια θέση κάποια στιγμή μου ανακοινώνει
    πως καλό θα ήταν, αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε
    την εξίσωση Bernhard Riemann
    να λύσουμε οπωσδήποτε την Ομηρική εξίσωση κυνηγώντας
    τα γράμματα των ραψωδιών από το Α ως το Ω.
    Έψαχνε να βρει τρόπο να ενώσει τα κομμάτια του παζλ .
    Πήρα την ίδια θέση δίπλα του για πρώτη φορά
    και συνεχίσαμε την κουβέντα άνετα αντεστραμμένοι .
    με το όχι τελείως ορθολογιστικό επιχείρημα
    πως θα συνεχίζαμε κλεισμένοι σε ένα μπλογκ
    σε αντιστοιχία της αρχής της γνωριμίας μας
    κλεισμένοι σε ασανσέρ για να βρούμε την λύση .

    Είμαι νεότερος και ωραιότερος από τον Λίο!!!!
    Έτσι υποστηρίζει η κοπέλα μου, τουλάχιστον μπροστά μου;-)))
    Ζούμε μαζί αλλά δεν έχουμε παντρευτεί
    γιατί φοβόμαστε πως ο έρωτας σκοτώνεται στον γάμο.

    Υ.Σ Φιλιά από την Κίντο, το κορίτσι μου,
    στοχαστικέ φιλόσοφε,
    που λατρεύει τον απίθανο χαρακτήρα σου και το σπινθηροβόλο πνεύμα σου
    Υ.Σ Υ.Σ
    Στα τραγουδάκια δεν τα καταφέρω καλά αλλά απολαμβάνω το μουσικό σας ταλέντο και τις καταπληκτικές επιλογές σας.
    Τραγουδήστε σε όπερες της δωδεκάδας με μπρίο!

    Νέαρχος

  31. elzin said,

    Θαυμαστής του πολεμιστή φιλοσόφου Αλεξάνδρου
    ο Λίο,
    παραδίδει όλο τον στόλο των αλγεβρικών εξισώσεων
    στον ΝΕΑΡΧΟ να πλεύσει Νότια και ο ίδιος ξεκινάει από τον Βορρά.
    Χαιρετισμούς από τον ναύαρχο Νέαρχο, στρατηγέ των φιλοσόφων!

    Κίντο

  32. elzin said,

    Φιλιά … από τον Σκίπερ, Κοβάλσκι, Πράιβιτ και ο Ρίκο
    ….τέσσερις χαριτωμένους ατρόμητους πιγκουίνους κομμάντος
    που ζουν στο Central Park Zoo
    και χαιρετισμούς…. στο πράσινο Τζουλιέν….. 😉
    Από το συνέδριο τω πιγκουίνων
    …με τα λίγα Γαλλικά που ξέρω και κατάλαβα για τους κοριούς
    και τα έντομα …..μικρόβια και ιούς…

    Λίο

    The Penguins Of Madagascar

  33. elzin said,

    Δελτίο θυέλλης
    …. για Κόρες,
    Περσεφόνες ….συζύγων του Πλούτωνα
    και για όσους υποφέρουν…. από την κουνταλίνι
    και ψάχνουν αγοραστές…

    Οι άνεμοι πνέουν Βόρειοι …ισχυροί …έως 7 Μποφόρ!
    Τα πλοία του νου να παραμείνουν
    …σε λιμάνια … ασφαλή και να αποφύγουν τον απόπλου!
    Οι πιγκουίνοι ….ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν.. και αντέχουν …

    Λίο

    Η Περσεφόνη !
    Μικρό το σπίτι και με νοίκι
    μα η νύχτα, θε μου, της ανήκει
    μεγάλη σα ναός.
    Φορεί λευκά μιας επετείου
    πηγαίνει στην Καλλιδρομίου
    κι η νύχτα παίρνει φως.
    Γυρίζει σαν την Περσεφόνη
    στον κάτω κόσμο, με βελόνι
    και πρώην εραστές.
    Γυρίζει σαν την Περσεφόνη
    στον κάτω κόσμο και πληρώνει
    λύτρα και δανειστές.
    Ψάχνει τους φίλους της στον Άδη
    τ’ αδέρφια της ζωής, το χάδι
    και λόγια μαγικά.
    Όλα του κόσμου να τ’ αλλάξει
    να ‘ναι το δέρμα της μετάξι
    τα όνειρα γλυκά.
    Γυρίζει σαν την Περσεφόνη
    στον κάτω κόσμο και πληρώνει
    λύτρα και δανειστές.
    Γυρίζει σαν την Περσεφόνη
    κρατάει σκήπτρο και βελόνι
    και ψάχνει αγοραστές.
    Πιστοί της αγοραίας κοίτης
    προσεύχονται με το κορμί της
    και φεύγουν σιωπηλοί.
    Σε μια γωνιά κάποιος της γνέφει
    μοιάζει σε κάτι να πιστεύει
    και τον ακολουθεί.
    Γυρίζει σαν την Περσεφόνη
    στον κάτω κόσμο, με βελόνι
    και πρώην εραστές.
    Γυρίζει σαν την Περσεφόνη
    κρατάει σκήπτρο και βελόνι
    και ψάχνει αγοραστές.


Σχολιάστε